26.1.18

Βενιζέλος σε Τσίπρα: «Ετσι θα παρακάμψεις το Σύνταγμα των Σκοπίων και θα κλείσεις το θέμα»- ΗΠΑ καλούν Μητσοτάκη και Ρωσία VMRO-DPMNE


Θρίλερ σε εξέλιξη μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με κέντρα πέρα του Ατλαντικού σε ΗΠΑ αλλά και σε Ρωσία με αφορμή το σκοπιανό. Την στρατηγική την οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να συμπράξει και το ΠΑΣΟΚ(συγγνώμη ΔΗΣΥ) -Ποτάμι προκειμένου να περάσει το νέο όνομα-παράδοση της Μακεδονίας μας στα Σκόπια αποκάλυψε ο Ε.Βενιζέλος.
Χτες τονίσαμε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για αλλαγές στο Σύνταγμα, άρα έπρεπε να αναζητηθεί ο δεύτερος «δρόμος», δηλαδή ακόμη μια παραχώρηση της Ελλάδας.
Σημειώσαμε και πριν ότι η θετική διάθεση του Α.Τσίπρα και οι κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά των Σκοπίων (έτσι τις ερμήνευσε η Αθήνα) προοιωνίζουν κάποιοι κόλπο γκρόσο του Α.Τσίπρα σε σχέση με το Σκοπιανό.
Ταυτόχρονα ενδεικτικό των εξελίξεων είναι η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey R. Pyatt,  ενώ στα Σκόπια συναντήθηκε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι με τον Ρώσο πρέσβη, Όλεγκ Στσέρμπαγκ.
Βενιζέλος για Σκοπιανό: Το θέμα της ονομασίας μπορεί να λυθεί και χωρίς αλλαγή συντάγματος
Ξεκαθαρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάσταση σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αναφορικά με το Σύνταγμα της χώρας, ενώ τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης προβληματικών αναφορών και διατάξεων μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν ή δύνανται να προσλάβουν αλυτρωτικό περιεχόμενο.
Mε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι το ζήτημα του ονόματος συνδέεται ορθά με την ανάγκη εξάλειψης αλυτρωτικών εξαγγελιών και συμπεριφορών, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο σε μόνιμη και διαρκεί βάση το σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων, την περιφερειακή σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Παράλληλα, σημειώνει ότι «η άποψη ότι το εθνικό Σύνταγμα υπερισχύει του Διεθνούς Δικαίου και εν προκειμένω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, δεν γίνεται δεκτή διεθνώς και αντιβαίνει ευθέως στο άρθρο 27 της Συμβάσεως της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών που απαγορεύει σε ένα συμβαλλόμενο σε συνθήκη κράτος να επικαλεσθεί το εσωτερικό του δίκαιο ως δικαιολογία για την εκ μέρους του μη τήρηση της συνθήκης».
Μάλιστα, παραθέτει τις σχετικές ρυθμίσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι «το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος δια της παρούσης δηλώνει επίσημα ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, και ιδιαίτερα στο προοίμιό του, ή στο άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν μπορεί ή δεν θα έπρεπε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα αποτελέσει ποτέ τη βάση οποιασδήποτε διεκδικήσεως από το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος οποιασδήποτε περιοχής που δεν συμπεριλαμβάνεται στα σημερινά του σύνορα».
Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Συνάντηση Μητσοτάκη με πρέσβη των ΗΠΑ για Σκοπιανό
Με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey R. Pyatt, συναντήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γραφεία του κόμματος, στην Πειραιώς.
Σημειώνεται, ότι η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν προγραμματισμένη για σήμερα ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησαν διμερή θέματα, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που έχει διατυπώσει και δημόσια,  για το Σκοπιανό.
Μητσοτάκης: Πάω στη συνάντηση με Τσίπρα μόνο για λόγους θεσμικής τάξης
Παρά το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα λάβει μέρος στον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό, τελικώς η αξιωματική αντιπολίτευση μετέβαλε τη στάση της.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα των Σκοπίων, ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ. Όπως έλεγαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνο για λόγους «θεσμικής τάξης» ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ αλλά και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σε διπλωματικό επίπεδο.
Η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη θα γίνει στις 10 το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο, από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ επέμεναν σε όσα έλεγαν στην πρώτη τους αντίδραση μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση. «Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση» απαντούσαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσκληση που απευθύνθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σφοδρή κόντρα με φόντο το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γεννηματά – Μαξίμου: Ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων – ΔΗ.ΣΥ.: Γνωστό ποιος λέει ψέματα
Για «ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό» εγκαλεί την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κυβερνητικός αξιωματούχος, με φόντο το τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα νωρίς μεσημέρι ενόψει της συνάντησης για ενημέρωση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Όπως επί λέξει σημείωνε στέλεχος της κυβέρνησης, «η κ. Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση».
«Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε», καλεί την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής η κυβερνητική πηγή.
Αμέσως σήκωσε το «γάντι» και ανταπάντησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη στα σχόλια κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου.
«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέμματα σε αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό», αναφέρει η απάντηση των συνεργατών της κ. Γεννηματά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνηση, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό και με όσα κάνει διχάζει τους Ελληνες.
Σημειώνεται ότι το ραντεβού για την κατ’ ιδίαν ενημέρωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε για το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 12:30.
Συνάντηση του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι με τον Ρώσο πρέσβη στα Σκόπια, Όλεγκ Στσέρμπαγκ.
Στη συνάντηση ο Μιτσκόσκι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για το ρεβανσισμό που δείχνει η κυβέρνηση εναντίον της αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι 6 βουλευτές του Συνασπισμού υπό την ηγεσία του VMRO-DPMNE, που αντιπροσωπεύουν το 12% του ίδιου του Συνασπισμού (οι οποίοι συμμετείχαν στα αιματηρά γεγονότα του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2017), κρατούνται αδικαιολόγητα υπό την επιτήρηση της σημερινής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Μιτσκόσκι τόνισε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Διαμεσολαβητή σχετικά με τον τρόπο κράτησης και τη διαδικασία με την οποία οδηγούνται οι εκπρόσωποι του λαού στο δικαστήρια μέχρι σήμερα δεν έχει καμία ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση.
Ο Μιτσκόσκι με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συζήτησαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μετά την έλευση της νέας κυβέρνησης, δηλαδή την καθοδική τάση των οικονομικών δεικτών κατά τους τελευταίους μήνες.
.Ο διάλογος της Ελλάδας με τα Σκόπια είναι το αποτέλεσμα της ‘’βίαιης λύσης’’ για είσοδο της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ.
Αυτό είπε ο καθηγητής γεωπολιτικής Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στο Ράδιο 98,4
pentapostagma.gr