13.1.18

Η Τουρκία ξεκίνησε επίθεση σε ΗΠΑ και Κούρδους στην Βόρειο Συρία - Μπαράζ πυροβολικού και αεροπορικών βομβαρδισμών (upd)


Τελεσίγραφο έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν στους Κούρδους της βόρειας Συρίας και τους Αμερικανούς συμβούλους τους προκειμένου να εγκαταλείψουν τις δύο πόλεις τους στην Afrin και την Manbij, προειδοποιώντας τους με επίθεση και εξόντωσή τους, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφέρεται.

Πριν όμως ο Ερντογάν ολοκληρώσει την ομιλία του το τουρκικό πυροβολικό και η τουρκική Αεροπορία άρχισαν να κτυπούν την συριακή πόλη Afrin.
Μοίρες πυροβολικού του τουρκικού Στρατού βάλουν κατά θέσεων του PYD στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, ενώ η τουρκική Αεροπορία και μονάδες πυροβολικού κτυπούν "ότι κινείται". 
Τον περασμένο Μάρτιο, οι ΗΠΑ έστειλαν μονάδες κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, προκειμένου να εμποδίσουν τους Τούρκους να εισέλθουν και να πλευροκοπήσουν τους Κούρδους, που αυτή την στιγμή, μετά την κατάληψη της Ράκκα, πολεμούν το ISIS στα τελευταία του προπύργια.
Οι 36 συνολικά βολές πυροβολικού έγιναν από θέσεις στην Τουρκία προς την Αφρίν, αναφέρει το Αnadolou.
«Στην Manbij, εάν δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας μέχρι να μείνει κανένας  τρομοκράτης εκεί. Θα δουν να το κάνουμε σε μια εβδομάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να συμπληρώσει:
«Εάν και οι τρομοκράτες στην Afrin δεν παραδοθούν τότε θα τους εξοντώσουμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του στην ανατολική επαρχία της Elazığ.
Ο ίδιος είπε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην  Afrin εάν το YPG δεν αποσυρθεί από εκεί, λέγοντας ταυτόχρονα πως είναι «απογοητευμένος γιατί οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και εξακολουθούν και εφοδιάζουν τους τρομοκράτες με όπλα».
«Οι ΗΠΑ έστειλαν 4900 φορτηγά με όπλα στη Συρία. Το ξέρουμε αυτό, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το κάνουν σύμμαχοι. Ξέρουμε επίσης ότι έστειλαν 2000 αεροπλάνα με όπλα», είπε ο Ερντογάν υποσχόμενος ότι θα καθαρίσει και τα σύνορα με το Ιράκ από τους τρομοκράτες, όπως αποκαλεί το YPG και τα SDF.
Ο Ενρτογάν κατηγόρησε ότι το YPG επιχειρεί να εγκαταστήσει ένα διάδρομο στα νότια σύνορα της Τουρκίας.
«Με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη κόψαμε τον διάδρομο των τρομοκρατών στη μέση. Θα τους κτυπήσουμε ξανά εν μέσω νυκτός και χωρίς προειδοποίηση. Με την επιχείρηση στην Afrin θα γκρεμίσουμε την δυτική τους πτέρυγα».