3.1.18

Πρωτοφανές: Οι Τούρκοι αμφισβητούν με NAVTEX ακόμα και τα Κύθηρα!

Οι Τούρκοι αμφισβητούν με NAVTEX ακόμα και την ελληνική κυριαρχία στα Κύθηρα και συνεχίζουν τα «παιχνίδια» με την πορεία του γερμανικού ερευνητικού πλοίου «Meteor», το οποίο κινείται στο Αιγαίο εδώ και περίπου μία εβδομάδα. 

Στα τέλη του 2017 το γερμανικό πλοίο που ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, έπλεε σε ελληνική θάλασσα και σε διεθνή ύδατα στην περιοχή της Λήμνου έχοντας πάρει άδεια για αυτό με ελληνική NAVTEX και τότε οι εξέδωσαν μια προκλητική «anti-NAVTEX» ισχυριζόμενοι ότι το πλοίο «Meteor» κινείται σε τουρκικά ύδατα και ότι η άδεια του είχε δοθεί «από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό»!
 Τότε απαίτησαν από τους Γερμανούς να απομακρυνθούν ή να ζητήσουν άδεια από τους τουρκικούς παράκτιους σταθμούς για να συνεχίσουν τις εργασίες τους.
Μάλιστα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2017 το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Έλλη» να πλεύσει διά παν ενδεχόμενο προς την θαλάσσια περιοχή που ερευνούσε το «Meteor». 
Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε με την έκδοση δύο νέων NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας με τις οποίες ενημερώνονται οι ναυτιλλόμενοι ότι το γερμανικό ερευνητικό πλοίο «Meteor»θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή του Αιγαίου.  
Με την Navtex υπ' αριθμόν 20 του 2018, η οποία εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης, οι Τούρκοι δεσμεύουν ακόμη 7 περιοχές στο Αιγαίο για έρευνες από το γερμανικό ερευνητικό πλοίο. Μάλιστα μία από τις περιοχές που δεσμεύουν οι Τούρκοι είναι ανατολικά των Κυθήρων αλλά τουλάχιστον σε διεθνή ύδατα. 
Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό των Γερμανών, το ερευνητικό πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή των Κυθήρων -γύρω από τον 23ο μεσημβρινό- από μεθαύριο Παρασκευή 5 Ιανουαρίου.
Δείτε την τουρκική Navtex 20/18.
Με την Navtex 21 που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Αττάλειας, οι Τούρκοι δεσμεύουν άλλες δύο περιοχές για τις έρευνες του γερμανικού «Meteor» στα νότια και στα ανατολικά της Καρπάθου.
Από χθες Τρίτη, το γερμανικό ερευνητικό πλοίο κινείται νοτίως της Λέσβου. Προαγγελία, ή αλλιώς Navtex για τον πλου του «Meteor» είχαν εκδώσει και οι ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα την 1/2018 για επιστημονικές έρευνες στην περιοχή νοτίως της Λέσβου. 
Το γεγονός ότι οι Τούρκοι εκδίδουν Navtex για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες σε ελληνική περιοχή ευθύνης δεν είναι πρωτοφανές, όμως αυτή τη φορά φτάνουν στο σημείο να διεκδικούν την κυριαρχία στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Κύθηρα στον 23ο μεσημβρινό!
Πέρα από το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές κάνουν ανακοινώσεις για ελληνική περιοχή ευθύνης, από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν οι υπεύθυνοι του γερμανικού ερευνητικού πλοίου «Meteor» απευθύνθηκαν και στις τουρκικές αρχές ζητώντας άδεια για τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών ή αν οι Τούρκοι έδρασαν μονομερώς διεκδικώντας αρμοδιότητες που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα.
pronews
Αν έχουν..."πρόβλημα" να βάλουν procto-synalar N !
Juan