16.1.18

Πολεμικό Ναυτικό και πολιτική ηγεσία διαψεύδουν τα περί «παραγγελίας FREMM»

«Καμία συμφωνία και καμία παραγγελία δεν υπάρχει για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών FREMM ή ανάλογων πλοίων του τύπου. Δυστυχώς τα οικονομικά μας δεν επιτρέπουν μια τέτοια προμήθεια.
Μας απασχολεί η προμήθεια νέου κύριου σκάφους επιφανείας, όπως μας απασχολεί τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας και της οικονομικής πραγματικότητας, το πότε θα αποκτήσουμε και αν θα αποκτήσουμε πάλι τέτοια πλοία».
Αυτό δήλωσε στο pronews.gr ανώτατο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού αναφερόμενο σε φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας για συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας αναφορικά με τις φρεγάτες FREMM, η οποία μάλιστα μπορεί να συνοδευόταν και από... κορβέτες Gowind, επίσης γαλλικής ναυπήγησης.
«Τα θέλουμε τα σκάφη, όπως θέλουμε και άλλα σκάφη και σίγουρα η ύπαρξη SCALP Naval επί των FREMM τα κάνει επιχειρησιακά πολύ ελκυστικές λύσεις ειδικά για τον Ανατολική Μεσόγειο, αλλά απλώς δεν υπάρχουν κονδύλια. Ισως σε δυο ή τρία χρόνια να είναι διαφορετικά τα πράγματα και τότε θα εξετάσουμε τις λύσεις και για άλλα κύρια σκάφη επιφανείας. Τώρα δεν έχουμε "ούτε μαντήλι για να κλάψουμε". Παίρνουμε ανταλλακτικά από το μουσείο για τα πλοία»...
Σε ανάλογη διάψευση προχώρησε και πηγή προσκείμενη στην πολιτική ηγεσία.
Εκτίμησή μας: Η πρόταση για leasing και η απόκτηση δύο μεταχειρισμένων πλοίων (έτσι ή αλλιώς είναι σκάφη πρόσφατης ναυπήγησης της τελευταίας πενταετίας) θα μπορούσε να προχωρήσει περί το 2020...
Να θυμίσουμε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Νοεμβρίου του 2008 για την απόκτηση των FREMM είναι εν ισχύ, αλλά θα χρειαστεί σίγουρα επικαιροποίηση και δέσμευση πόρων. Αυτή την στιγμή και οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ ετήσιο προϋπολογισμό για εξοπλισμούς, συνολικά 450 εκατ. ευρώ και το ΠΝ λιγότερα από 150 εκατ. ευρώ κατ'έτος με τα πυρομαχικά να περιλαμβάνονται σε αυτό το κονδύλι.
pronews