28.1.18

Τελεσίγραφο από τις τουρκικές τ/θ ίλες προς Αμερικανούς στην Μάνπιτζ: «Φύγετε τώρα»! - Και... «λαγοί» οι Αμερικανοί

"Φύγετε γιατί αλλιώς μπορεί να κτυπηθείτε κατά λάθος": Αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν σήμερα στη ΝΑΤΟϊκή συχνότητα οι τουρκικές τεθωρακισμένες ίλες των LEO2A4 που προσεγγίσουν στην Μάνπιτζ προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην περιοχή.

Πριν λίγες ώρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε επίσημο διάβημά του ζήτησε από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την Μάνπιτζ, όπου είναι η έδρα της αμερικανικής αποστολής στην Βόρειο Συρία και το κέντρο της αλυσίδας εφοδιαστικής υποστήριξης των Σύρων Κούρδων του YPG.
Στην Μάνπιτζ βρίσκονται τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού που έχουν μεταφέρει οι Αμερικανοί για υποστήριξη του YPG, το οποίο θέλουν να καταστρέψουν οι Τούρκοι. 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως "Και να φύγουν οι Αμερικανοί η Τουρκία θέλει να δει συγκεκριμένες κινήσεις από τις ΗΠΑ για να σταματήσουν να υποστηρίζουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας"
Λίγο αργότερα ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ πειθαρχώντας στην τουρκική απαίτηση δήλωσε ότι "Η Ουάσινγκτον δεν θα παρέχει πλέον όπλα στη YPG", αλλά αυτό δεν σταμάτησε την τουρκική προέλαση.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι "Οι τουρκικές δυνάμεις θα σαρώσουν τους Κούρδους μαχητές από τα συριακά σύνορα και θα προωθηθούν προς ανατολάς μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ".
Ηδη οι αμερικανικές δυνάμεις (περίπου 400 άνδρες, κυρίως των ειδικών δυνάμεων, με μια ίλη ελαφρών θωρακισμένων, αποχωρούν από την περιοχή, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις προσεγγίζουν την Μανπιτζ.
Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μείνει πίσω για να δώσουν τον τελικό αγώνα υπεράσπισης του εδάφους τους. Στην Αφρίν οι τουρκικές δυνάμεις, πάντως, απέχουν πολύ από το να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής, αλλά ίσως είναι ενωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την τουρκική επιχείρηση.
Και πέρσι στην αλ Μπαμπ είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ από τις δυνάμεις του ISIS και είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες, αλλά εν τέλει κυριάρχησαν...
Ισως οι Κούρδοι τα καταφέρουν καλύτερα...
pronews