18.1.18

Τα μυστικά στολίδια της Μαγνησίας, οι λίμνες Ζερέλια από ψηλά



Ο Geo Kok πήρε το drone του και προβάλλει έναν μυστικό θησαυρό της Μαγνησίας, τις δύο "δίδυμες" λίμνες, Ζερέλια. Όπως εξηγεί ο ίδιος:
Δύο μικρές δίδυμες λίμνες στη μέση ενός κάμπου που το απόλυτα κυκλικό σχήμα τους, δημιούργησε διάφορες συναρπαστικές θεωρίες σχετικά με την καταγωγή τους. Οι λίμνες Ζερέλια, ή αλλιώς Ζηρέλια, είναι δύο λίμνες που βρίσκονται στα νότια της πεδιάδας του Αλμυρού, στην περιοχή της Ευξεινούπολης, εκεί που βρισκόταν το αρχαίο Αθαμάντιο πεδίο, στο νομό Μαγνησίας. Στα βόρεια των λιμνών κυλάει ο ποταμός Ξηριάς και στα νότια υψώνονται τα βουνά της Γκούρας που στη συνέχεια ενώνονται με το όρος Όθρυς.
 
Και οι δύο λίμνες, που βρίσκονται σε υψόμετρο 130 μέτρων, έχουν απόλυτα κυκλικό σχήμα. Η μεγαλύτερη λίμνη που βρίσκεται στα δυτικά καλύπτει επιφάνεια 42 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 250 μέτρων και βάθος περίπου 8 μέτρα.  Η μικρότερη λίμνη, που βρίσκεται 200 μέτρα πιο ανατολικά, καλύπτει επιφάνεια 25 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος περίπου 6 μέτρα. Βορειοανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει ένας μικρός λόφος, η Μαγούλα Ζερέλια, στην οποία υπάρχει ένας προϊστορικός οικισμός ο οποίος κατοικήθηκε από την Μέση Νεολιθική Εποχή μέχρι και την Εποχή του Χαλκού.
 
Οι δύο λίμνες τροφοδοτούνται από τα νερά των βροχών και από υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.
 
Δείτε το βίντεο:
idrones.gr