12.1.18

Ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας: «Μην πάτε εκεί - Κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων και αυθαίρετων συλλήψεων» λέει η Άγκυρα

Καλά τους κάνει ο Ερντογάν, αφού οι Αμερικανοί αποδεικνύονται για άλλη μια φορά αφελείς και ανόητοι, αφού παρ όλα αυτά συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη Τουρκία! ΑΛΕΞ/Efenpress
H Τουρκία εξέδωσε ...ταξιδιωτική οδηγία  (!) με την οποία προειδοποιεί όποιον Τούρκο πολίτη μεταβεί στις ΗΠΑ, για αυθαίρετες συλλήψεις και τρομοκρατικά κτυπήματα!

 Όπως αναφέρει η οδηγία οι πολίτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους και να λάβουν προφυλάξεις αν αποφασίσουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.  
Την οδηγία εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε πρόσφατα αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων και των βίαιων συμβάντων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπρόσθετα των βομβιστικών επιθέσεων και των πυροβολισμών, επιθέσεις πραγματοποιούνται και με αυτοκίνητα που πέφτουν πάνω στο πλήθος στοχεύοντας κέντρα πόλεων, πολιτιστικά γεγονότα, δημόσια κτίρια και τόπους λατρείας ακόμα και σχολικά προαύλια εάν είναι δυνατόν».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Πανεπιστήμιο του Οχάϊο, στο Fort Lauderdale-Hollywood Airport, στο τζαμί του Dar Al-Farooq Mosque στην Minnesota, μια εκκλησία στο Τexas και το μετρό της New York City «σαν παραδείγματα τρόμου και ακροδεξιών ρατσιστικών περιστατικών»
Οι ΗΠΑ είχαν προκαλέσει από χθες οργή στην Άγκυρα με την ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιούσε τους δικούς της πολίτες και ανέφερε πως η Τουρκία δεν θεωρείται ασφαλής χώρα.  
Οι ΗΠΑ ανέφεραν δύο δικαιολογίες για την  προειδοποίηση: Ο συνεχιζόμενος κίνδυνος της τρομοκρατίας και η αυθαίρετη κράτηση ατόμων στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.  
Η οδηγία κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν όλα τα ταξίδια τους σε οποιαδήποτε περιοχή κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, καθώς και στις νοτιοανατολικές επαρχίες Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkari και Bitlis λόγω τρομοκρατίας.  
«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις απευθύνονται ρητά στους δυτικούς τουρίστες και τους ομογενείς», τόνισε η οδηγία, υπογραμμίζοντας ότι οι τουριστικές τοποθεσίες, οι συγκοινωνιακοί κόμβοι, οι αγορές / τα εμπορικά κέντρα, οι τοπικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία, τα κλαμπ, τα εστιατόρια, οι χώροι λατρείας,  οι αερολιμένες και άλλοι δημόσιοι χώροι είναι δυνητικοί στόχοι. 
 Χθες το State Department χώρισε τις χώρες σε 4 κατηγορίες από το 1 (the safest)  στο 4 (the least safe). Η Τουρκία τοποθετήθηκε στο επίπεδο 3 ή στο "reconsider travel".
Άλλες χώρες επιπέδου 3 ήταν οι Venezuela, Burundi, Pakistan και Sudan.
pronews