22.1.18

Ερντογάν: Θα σας λιώσω


Με αγριότητα απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, στην «πρωτεύουσα» του τουρκικού Κουρδιστάν Ντιάρμπακιρ, ως διαμαρτυρία για την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Συρίας. 

Από το βήμα του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Προύσα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διαδηλώσεων στην πόλη, δήλωσε με πρωτοφανή ένταση: «Θα σας λιώσουμε. Έχουμε έναν εθνικό αγώνα. Όποιος βγει εμπρός μας θα τον λιώσουμε».


Η Τουρκία »θα συντρίψει» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό σοσιαλπατριωτικό συριακό κόμμα PYD »μέχρι να μην απομείνει τίποτα», επανέλαβε ο Ερντογάν.

Απειλές προς τουρκοκύπριους δημοκράτες και δημοσιογράφους

Στα κατεχόμενα της Κύπρου η φιλοαριστερή, δημοκρατική εφημερίδα «Africa» κρατώντας αρνητική στάση έναντι της τουρκικής εισβολής στη Συρία κυκλοφόρησε με τίτλο «Μετά την εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία εισβάλει στη Συρία». Το δημοσίευμα προκάλεσε την οργή του κ. Εντογάν, ο οποίος με το ίδιο έντονο ύφος, χαρακτήρισε ως «τιποτένιο» τον τίτλο της εφημερίδα και κάλεσε τους «τουρκοκύπριους αδελφούς του» να πάρουν θέση. «Λένε ότι η Τουρκία κάνει μία νέα κατοχή. Αυτό είναι ανήθικο. Καλώ τους αδελφούς μου στην Βόρεια Κύπρο να δώσουν μία απάντηση».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Africa» έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Ταγίπ Ερντογάν λόγω των μετριοπαθών θέσεων της.

Προσευχή για τους Τούρκους στρατιώτες σε 90.000 τζαμιά

Κατάσταση εθνικιστικής έξαρσης επικρατεί στην Τουρκία, καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς» στην περιοχή Αφρίν της Συρίας.

Ειδικό «φετφά» εξέδωσε η θρησκευτική ηγεσία της Τουρκίας, με το οποίο ζητεί από τους Τούρκους το Σάββατο και την Κυριακή να προσεύχονται στα τζαμιά όλης της χώρας για τον τουρκικό στρατό στο Αφρίν. Στα τεμένη της γειτονικής χώρας προσήλθαν οι πιστοί μαζικά τα χαράματα του Σαββάτου και της Κυριακής, για να προσευχηθούν για τους Τούρκους στρατιώτες και την επιτυχία της επιχείρησης, που στόχο έχει να πλήξει τις κουρδικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος.

Σε κλίμα απόλυτης εθνικής πολιτικής συναίνεσης κόμματα της αντιπολίτευσης, όλος ο τουρκικός Τύπος και οι θρησκευτικοί ηγέτες στέλνουν μηνύματα υποστήριξης στον τουρκικό στρατό. Μάλιστα σε πόλεις στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, ο νομάρχης προέτρεψε τους πολίτες να βγάλουν τις τουρκικές σημαίες στα μπαλκόνια.

Τεχεράνη – Δαμασκός αντιδρούν στην εισβολή


Το Ιράν ζήτησε να τερματιστεί γρήγορα η επιχείρηση της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν ελπίζει ότι αυτή η επιχείρηση θα τερματιστεί άμεσα ώστε να αποφευχθεί μια εμβάθυνση της κρίσης στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Μια συνεχιζόμενη κρίση στην Αφρίν μπορεί να δώσει ώθηση στις τρομοκρατικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ καταδίκασε την επιχείρηση της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν, που ελέγχεται από τους Κούρδους, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα με τον τρόπο αυτό στηρίζει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Η ωμή τουρκική επίθεση στη συριακή πόλη Αφρίν είναι αδιαχώριστη από την πολιτική που ακολουθεί το τουρκικό καθεστώς από την πρώτη ημέρα της συριακής κρίσης, μια πολιτική που ουσιαστικά βασίζεται στην υποστήριξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές», είπε ο Άσαντ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Πολεμικό ανακοινωθέν των Κούρδων της Συρίας

Η Γενική Διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων στην Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, εξέδωσε πολεμικό ανακοινωθέν μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης, της επιχείρισης «Κλάδος Ελαίας».

Η κουρδική Γενική Διοίκηση τονίζει ότι θεωρεί τη Ρωσία το ίδιο υπεύθυνη με την Τουρκία και συνένοχο στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το τουρκικό καθεστώς βομβαρδίζοντας αμάχους στην Εφρίν.
Η Γενική Διοίκηση των Κούρδων τονίζει ότι θα αντισταθεί στον τουρκικό φασισμό προστατεύοντας τη γη και τον λαό της Εφρίν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG):

«Ο τουρκικός στρατός κατοχής επιτέθηκε στο Καντόνι της Εφρίν και στις περιοχές που γειτνιάζει με πολεμικά αεροπλάνα στις 20 Ιανουαρίου 2018.

»Κατά τη διάρκεια της σφοδρής επίθεσης, που ξεκίνησε στις 16.00 και συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 100 σημεία χτυπήθηκαν συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, θέσεων των YPG/YPJ και των Επαναστατικών Δυνάμεων.

»Ο στρατός κατοχής συνεχίζει να χτυπά κατοικημένες περιοχές με 72 πολεμικά αεροπλάνα. Το κέντρο της πόλης της Εφρίν, το στρατόπεδο εκτοπισμένων Ρουμπάρ και δημόσια κτίρια στην Εφρίν χτυπήθηκαν.

Χτύπημα από πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από τη Συρία δέχτηκε η τουρκική πόλη Reyhanli.   Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.  Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, από την επίθεση υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον ένας νεκρός.
Χτύπημα από πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από τη Συρία δέχτηκε η τουρκική πόλη Reyhanli. Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, από την επίθεση υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον ένας νεκρός.


»Τουλάχιστον 13 πολίτες τραυματίστηκαν. Σκοτώθηκαν ένας μαχητής των YPG, δύο μαχήτριες των YPJ και έξι πολίτες στις επιθέσεις.

»Τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και τρομοκράτες [ισλαμιστές μισθοφόροι των Τούρκων] επιχείρησαν να εισέλθουν στην Εφρίν στα χωριά Κούρντο και Μπαλία στην περιοχή Μπιλμπίλ. Οι μαχητές και οι μαχήτριες των YPG και YPJ απέκρουσαν τις επιθέσεις και απευθείας οι στρατιώτες αποσύρθηκαν.
»Ο κατοχικός τουρκικός στρατός και οι τρομοκράτες του, αφού απέτυχαν να εισέλθουν στην Εφρίν με χερσαία επίθεση, προσπαθούν να φοβίσουν τους πολίτες της Εφρίν και να τους εκτοπίσουν σε εδάφη που ελέγχει ο [φιλότουρκος] Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA).

»Η ευθεία τουρκική επίθεση σε πολίτες σε όλες τις περιοχές της Εφρίν ξεκάθαρα δείχνει την απελπισία τους απέναντι στις δυνάμεις των YPG και των YPJ.

»Γνωρίζουμε ότι, δίχως την άδεια των παγκόσμιων δυνάμεων και κυρίως της Ρωσίας, της οποίας στρατεύματα βρίσκονταν στην Εφρίν, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να επιτεθεί στους αμάχους χρησιμοποιώντας τον εναέριο χώρο της Εφρίν.

»Για αυτό θεωρούμε τη Ρωσία υπεύθυνη όσο και την Τουρκία και τονίζουμε ότι η Ρωσία είναι συνέταιρος στο έγκλημα της Τουρκίας στους σφαγιασμούς πολιτών στην περιοχή.

»Εμείς, ως Γενική Διοίκηση των YPG στην Εφρίν, δηλώνουμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να νικήσει την ελεύθερη βούλησή μας και την αντίστασή μας με τα πολεμικά αεροπλάνα της.

»Είναι εμφανές, μέχρι αυτή τη στιγμή, ότι κανένας δεν εγκατέλειψε την Εφρίν και την πατρίδα του. Σε αυτή τη βάση, δηλώνουμε ακόμα μια φορά την απόφασή μας να προστατέψουμε τη γη και τον λαό μας.

»Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και οι Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ) θα υπερασπιστούν την Εφρίν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ενάντια στον τουρκικό φασισμό.

»Καλούμε όλο τον λαό να ενταχθεί στις αμυντικές γραμμές μας».

zougla,gr