15.1.18

Συγκρούσεις διαδηλωτών και ΜΑΤ έξω από τη Βουλή

Μολότοφ και πέτρες από αντιεξουσιαστές - Ξύλο μεταξύ μελών της ΛΑΕ και ΜΑΤ - Πέταξαν μπογιές σε διμοιρία - Χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά από τους αστυνομικούς

Με τρία διαφορετικά συλλαλητήρια αντέδρασαν οργανώσεις και συνδικάτα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή, ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, στο οποίο θα εκτιμηθεί η πορεία πλήρωσης των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


Οι τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις κατέληξαν στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, όπου υπήρξε για αρκετή ώρα ένταση και σποραδικές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Τα συνδικάτα και οι οργανώσεις αντιδρούν τόσο στο νόμο περί απεργιών, όσο και στις περαιτέρω περικοπές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, αλλά και για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών με ηλεκτρονική μορφή.Στις 18:00, ξεκίνησε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια αντίστοιχα, σε δύο διαφορετικές πορείες, ενώ την ίδια ώρα περίπου 300 αντιεξουσιαστές και αναρχικοί είχαν ραντεβού στα Προπύλαια, ξεκινώντας την πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Όλες οι πορείες κατέληξαν στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, όπου ενώθηκαν με τους διαδηλωτές της ΛΑΕ, οι οποίοι είχαν υψώσει πανό με συνθήματα.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, μεταξύ μελών της ΛΑΕ και αστυνομικών, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, προκειμένου να ωθήσουν μακριά από το κτήριο της Βουλής τους συγκεντρωμένους. Την ίδια στιγμή, αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες και μία μολότοφ στα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν αμέσως και να γίνει χρήση χημικών από τους αστυνομικούς.

Λίγα λεπτά αργότερα, διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν εκ νέου το κτήριο της Βουλής, με συνέπεια να ξεκινήσει δεύτερος γύρος συγκρούσεων.

Η ένταση συνεχίστηκε και μετά τις 7:30 το απόγευμα, καθώς μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών εφορμούσαν εναντίον των αστυνομικών που είχαν φράξει τις εισόδους της Βουλής, πετώντας πέτρες και φωτοβολίδες. Η ομάδα αυτή των 50 ατόμων που πραγματοποιούσαν σποραδικές επιθέσεις, είχε σπάσει μάρμαρα και άλλα υλικά από τους γύρω δρόμους και τα πετούσε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους τηρούσαν στάση άμυνας, κάνοντας χρήση χημικών όταν οι επιτιθέμενοι πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα, οι συγκεντρωμένοι της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και οι αντιεξουσιαστές, αποχώρησαν από το Σύνταγμα, με προορισμό τους τα Προπύλαια. Κατά τη διαδρομή, αντιεξουσιαστές και αναρχικοί κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν στο δρόμο τους, προκαλώντας ζημιές σε πεζοδρόμια, φανάρια και σε δημόσια κτίρια.

Οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στα Προπύλαια διαλύθηκαν λίγο μετά τις 8 και τέταρτο, ενώ αποχώρησαν και τα μέλη του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή, καθώς είχε «περάσει» με 154 ψήφους το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της; 3ης αξιολόγησης.
.


Συγκρούσεις διαδηλωτών και ΜΑΤ έξω από τη Βουλή
protothema