21.1.18

Τα τουρκικά τανκς μπήκαν στη Συρία


Καταρρίφθηκαν όλες οι θεωρίες περί της μη ανάμειξης του ρωσικού παράγοντα στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Εξ όσων προκύπτουν μετά από δύο 24ωρα τουρκικής επέμβασης, η στρατιωτική δύναμη της Άγκυρας ενεργεί σε πλήρη συμφωνία με τη ρωσική ένοπλη δύναμη που εδρεύει στη Συρία.

Εξ αρχής δεν ενεργοποιήθηκε η ρωσική αντιαεροπορική πανοπλία, ενώ οι 108 στόχοι που εβλήθησαν από το τουρκικό πυροβολικό και τα τουρκικά F-16, εντάσσονται στη λίστα των 110 στόχων που συμφωνήθηκαν στη Μόσχα, κατά τη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας και της Τουρκίας.


Εν τω μεταξύ, σήμερα Κυριακή, τα τουρκικά F-16 πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το συριακό έδαφος ανενόχλητα. Από τουρκικές πηγές προκύπτει πως η αερορική δύναμη που επιχειρεί στο Αφρίν ανέρχεται συνολικά σε 72 αεροσκάφη όλων των τύπων.

Η επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς»


Ο τουρκικός στρατός με τεθωρακισμένα και πεζικό από το πρωί της Κυριακής πέρασε τα συριακά σύνορα, προετοιμάζοντας την επίθεση εναντίον της βόρειας περιοχής του Αφρίν, όπου ήδη διεξάγονται μάχες ανάμεσα στον αποκαλούμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA) και τους Κούρδους του YPG, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Yeni Safak».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως τα τουρκικά άρματα μάχης και ο στρατός πέρασαν τα σύνορα από την πύλη Oncupinar αργά το απόγευμα του Σαββάτου και η προέλασή τους συνεχιζόταν νωρίς το πρωί της Κυριακής.



Σύμφωνα με το κανάλι NTV, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές πηγές, «οι τουρκικές δυνάμεις δεν συναντούν σοβαρή αντίσταση από τις δυνάμεις της Κουρδικής Λαϊκής Προστασίας (YPG), οι οποίες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στη μεθόριο και κατευθύνονται στα ενδότερα».



Την έναρξη της επιχείρησης με την ονομασία «Κλάδος Ελιάς», διέταξε το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού, το Σάββατο με στόχο το Αφρίν.



Ο τουρκικός στρατός με τεθωρακισμένα και πεζικό από το πρωί της Κυριακής πέρασε τα συριακά σύνοραΑρχικά η τουρκική πολεμική αεροπορία με 70 μαχητικά, έπληξε από νωρίς το απόγευμα 108 στόχους στην περιοχή του Αφρίν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Σπούτνικ, από τις αεροπορικές αυτές επιδρομές τραυματίσθηκαν 10 άνθρωποι.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία - όπως μεταδόθηκε - έπληξε και την αεροπορική βάση Menagh στη βορειοδυτική Συρία, την οποία χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ για να ανεφοδιάζουν με όπλα τους Κούρδους μαχητές του YPG.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός . Hulusi Akar, «μόνον τρομοκράτες, τα καταφύγιά τους, ο οπλισμός τους και τα οχήματά τους θα πληγούν, με στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και της περιοχής». Υποστήριξε ακόμη ότι η όλη επιχείρηση διεξάγεται «με βάση το ισχύον διεθνές δίκαιο».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και ενημέρωσε για την διεξαγόμενη επιχείρηση τους πρεσβευτές χωρών της περιοχής.

Ο πρέσβης Sedat Onal, ενημέρωσε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, τους πρεσβευτές του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Ιράκ, τους Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας.

Πληροφορίες από «Anadolu Agency» - RT.com - sputniknews.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης