29.1.18

"Σφάζονται" ο Ερντογάν και οι Κεμαλικοί για το Αιγαίο


Σε κρίσιμο σημείο έχει φτάσει η σύγκρουση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με το ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP και τον ηγέτη του Κ. Κιλιτζντάρογλου, με αφορμή… 18 ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ο κεμαλιστής Κιλιτζντάρογλου εγκαλεί τον ισλαμιστή Ερντογάν για «προδοσία», υποστηρίζοντας ότι επέτρεψε να υψωθεί η… ελληνική σημαία σε 18 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, οι οποίες δεν αναφέρονται σε καμία συνθήκη μετά την παραχώρησή τους στην Ελλάδα, το 1913.

Ερντογάν: Θα παρουσιάσω ιστορικούς φακέλους

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα προσυνεδριακής εκδήλωσης του κόμματός του AKP στην πόλη Κουζάινι δήλωσε ότι έδωσε εντολή να ετοιμάσουν όλους τους ιστορικούς φακέλους που σχετίζονται με το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο. 

«Το ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) χρεώνει τον λογαριασμό για τα νησιά του Αιγαίου στο κόμμα μου, διέταξα να ετοιμάσουν ιστορικούς φακέλους, συμπεριλαμβανομένης και της συνθήκης της Λωζάνης, για να δούμε το ποιος έδωσε τι. Όλα θα τα αποκαλύψω στον λαό μου. Είναι ψέματα, εσείς τα δώσατε τα νησιά, εσείς υπογράψατε» τόνισε ο Ερντογάν, επικαλούμενος έτσι εμμέσως πλην σαφώς τη συνθήκη της Λωζάνης, αλλά ενδεχομένως και εκείνες του Μοντρέ και των Σεβρών. 

Ο αρχιτέκτονας της Λωζάνης ήταν ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ισμέτ Ινονού ήταν εκείνος που υπέγραψε ως πληρεξούσιος της Τουρκίας το 1923. Ο ίδιος υπέγραψε και το Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας Τουρκίας το 1930 στην Άγκυρα. Και τα δύο ιστορικά κείμενα υπεγράφησαν από ελληνικής πλευράς από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο «γρίφος» της αναφοράς Ερντογάν στις Συνθήκες


Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η κίνηση αυτή του ισλαμιστή Ερντογάν μόνο ως αφορμή έχει τις κατηγορίες του Κιλιτζντάρογλου περί παράδοσης των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και ουσιαστικά αποσκοπεί στο να πλήξει την εικόνα του ιδίου του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος εγκαθίδρυσε το κοσμικό καθεστώς στην Τουρκία και αποτελεί αντικείμενο προσωπολατρίας.
Σε κρίσιμο σημείο έχει φτάσει η σύγκρουση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με το ρεπουμπλικανικό κόμμα CHP και τον ηγέτη του Κ. 
Κιλιτζντάρογλου, με αφορμή… 18 ελληνικά νησιά του Αιγαίου
Πρέπει να σημειωθεί ότι η επίμονη αναφορά του 
Κιλιτζντάρογλου στα περί «προδοσίας» έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τουρκική κοινωνία, η οποία διά της συνεχούς επανάληψης τείνει να πεισθεί για τις ευθύνες Ερντογάν για το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας στα εν λόγω νησιά.

Τα ερωτήματα που αναμένεται να απασχολήσουν την ελληνική πλευρά είναι εύλογα και έχουν να κάνουν με την ερμηνεία της προσφυγής Ερντογάν στις Συνθήκες.

Χωρίς αμφιβολία, η επιχειρηματολογία του Τούρκου προέδρου αποσκοπεί σε πρώτη ανάγνωση στην «κατάρριψη» του κατηγορητηρίου των Κεμαλικών, καθώς του έχει προκαλέσει πολιτικό κόστος.

Βεβαίως, είναι και μία καλή ευκαιρία για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, την οποία σημειωτέον του την προσφέρουν οι ίδιοι οι αντίπαλοί του, να «αποκαθηλώσει» από το βάθρο της την κεμαλική δυτικοστραφή ιδεολογία, καθώς αποτελεί το κυρίως εμπόδιο στην ισλαμοποίηση της πολιτικής ζωής που επιχειρεί.

Το εύλογο ερώτημα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει τους αναλυτές στην άλλη όχθη του Αιγαίου, είναι ότι «ανάσυρση» των Συνθηκών δεν μπορεί παρά να έχει ως αποτέλεσμα την επίσημη παραδοχή, και μάλιστα μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η ενέργεια του Ερντογάν ενδεχομένως και σε νομικό επίπεδο οδηγεί στην αποδοχή της νομιμότητας της ελληνικής κυριαρχίας στα εν λόγω νησιά. Από μόνη της η νομιμοποίηση μέσω των Συνθηκών της ελληνικής κυριαρχίας οδηγεί εμμέσως και στην de facto ακύρωση της τουρκικής πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, όπως διαμορφώθηκαν κατά την εξωτερική πολιτική της γείτονος μετά την κρίση στα Ίμια. 

Αυτή η ερμηνευτική εκδοχή της επίκλησης των «ιστορικών φακέλων» από τον Ερντογάν δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη, δεδομένης της κρίσης των σχέσεων Δύσης - Τουρκίας, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε σκέψεις για το «κλείσιμο» του μετώπου της έντασης στο Αιγαίο.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τόσο στο εσωτερικό με τους αντάρτες του ΡΚΚ όσο και στο εξωτερικό με την εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν.

Δεν πρέπει επίσης να υποτιμάμε το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του περιβάλλοντος Ερντογάν βρίσκονται κατηγορούμενοι για σοβαρά κακουργήματα στις ΗΠΑ σχετικά με το σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράν, και κάποιοι κατονομάζουν τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας ως εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο.

Κιλιτζντάρογλου: Η Ψέριμος είναι… τουρκική


Μιλώντας σε κομματικό συνέδριό του, πριν από δύο εβδομάδες, ο Κιλιτζντάρογλου έθεσε ευθέως θέμα Ψερίμου στην τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας να του απαντήσουν επίσημα εάν το νησί είναι «τουρκικό» ή «ελληνικό».

Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης επιτίθεται σφόδρα στον πρόεδρο Ερντογάν, που δεν απαντάει στα ερωτήματα που του έχει θέσει εδώ και καιρό για την κυριότητα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, που ο αριθμός τους ενίοτε αυξομειώνεται από 18 έως… 152 και σύμφωνα με τον Κιλιντζάρογλου η παραχώρησή τους στην Ελλάδα δεν αναφέρεται σε καμία συνθήκη μετά το 1913.
zougla.gr