27.1.18

Επιβράβευση από ΔΝΤ και Ευρωπαίους αναμονή από τον ΣΕΒ και οι επενδύσεις που δεν έρχονται

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη(*)

Αθήνα 26/01/2018 


Η εντατικοποίηση των τεχνικών συζητήσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.
Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
Το μόνο που ξέχασαν να μας πουν ειναι το πως έρχεται αυτό το αποτέλεσμα και από που.Πόσα θύματα έχει αυτή η πολιτική του σοκ. 
Η χώρα μας υποστηρίζεται τεχνητά και βρίσκεται σε θέση να έχει ζωτικές λειτουργίες με ενδείξεις που πλησιάζουν τις φυσιολογικές μιας σαφως σε κατώτερο βιοτικό  επίπεδο χώρας σε σχέση με το παρελθόν.
Το παρελθόν βέβαια στηρίχθηκε στον υπέρμετρο δανεισμό της χώρας και υπονόμευσε το μέλλον της.
Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.
Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, η οποία ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τα χαμόγελα και τα θετικά σχόλια αναρωτιόμαστε και αυτό δεν είναι τίποτε παραπάνω από την μετατροπή του δημοσίου χρέους σε ιδιωτικό χρέος προς το Δημόσιο και τους Φορείς και εμμέσως στην απόλυτα ελεγχόμενη ΑΑ ΔΕ που μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ αποτελούν τον πυρήνα της επιστασίας και της επιβολής μέτρων και ελέγχου των διοικήσεων σε πρώην ΔΕΚΟ.
Έρχονται άλλες ειδήσεις να αποδείξουν ότι η οικονομία ασφυκτιά.Πάνω από 10 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία που δημιουργήθηκαν εντός του 2017. 146.000 φορολογούμενοι μπήκαν στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης.
Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο αναδεικνύοντας και την άλλη όψη της υπόθεσης, αυτή της υπερφορολόγησης και της επιστράτευσης σαρωτικών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Το γεγονός άλλωστε ότι πέρυσι, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν τα 10,8 δισ. ευρώ αποδεικνύει ότι μόνο τον Δεκέμβρη προστέθηκαν στα «τεφτέρια» απλήρωτοι φόροι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Το αντίστοιχο μέγεθος στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 9,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στις 35 χώρες μέλη του Οργανισμού όσον αφορά στην αύξηση της φορολογίας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε η Ολλανδία αλλά με σαφώς μικρότερη αύξηση της τάξης του 1,5%.
Η χώρα μας έχει τη δεύτερη υψηλότερη φορολογία στα αγαθά και τις υπηρεσίες, πίσω μόνο από την Ουγγαρία με 16,7%…
Όλα δείχνουν πως οι πιστωτές, μετά τη λήξη του προγράμματος, θα επιβάλουν ένα σύστημα ενισχυμένης επιτήρησης, διαφορετικό από αυτό που ισχύει στα άλλα κράτη-μέλη που πέρασαν από μνημόνιο.
Η κυβέρνηση ή τουλάχιστον κάποιο τμήμα αυτής δείχνει να το έχει αποδεχθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, την περασμένη Πέμπτη, είπε μεν ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας που είχαν η Κύπρος και η Πορτογαλία αφού βγήκαν από τα μνημόνια, σημείωσε όμως ταυτόχρονα πως αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους.
Σχετικά με το ευρύτερο θέμα της δημιουργίας ενός πλαισίου πολιτικής φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, ο Σιμεόν Τζάνκοφ, που έστησε τον δείκτη Doing Business στην Παγκόσμια Τράπεζα και είναι σήμερα καθηγητής στο London School of Economics, τόνισε τη σημασία τού οι δημόσιοι υπάλληλοι «να λάβουν ένα ξεκάθαρο σήμα από την κορυφή» της πολιτικής ιεραρχίας.
 Στη Βουλγαρία «έχουμε ένα χαμηλό φορολογικό συντελεστή και μπορούμε να συλλέξουμε τους φόρους», προσέθεσε ο κ. Τζάνκοφ, που ήταν υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας μεταξύ των ετών 2009-13. «Δεν μπόρεσα να πείσω τους πολιτικούς σας ότι ήταν ένα μοντέλο που λειτουργεί».
Φτάσαμε να δεχόμαστε μαθήματα από τη Βουλγαρία και δυστυχώς ο περίγυρος μας να γίνεται μαγνήτης ενώ η χώρα μας να πουλάει φτηνά τις υποδομές και τη διαχείριση τους για να προσεγγίσει δυνητικούς επενδυτές.
Η ζωή μας καθορίζεται από ευκαιρίες, ακόμα και από αυτές που χάνουμε.Francis Scott Fitzgerald, 1896-1940, Αμερικανός συγγραφέας και η Ελλάδα άφησε πολλές ευκαιρίες να πάνε χαμένες.Όταν εστιάζεις στα προβλήματα, έχεις περισσότερα προβλήματα. Όταν εστιάζεις στις δυνατότητες, έχεις περισσότερες ευκαιρίες.Zig Ziglar, 1926-2012, Αμερικανός συγγραφέας.








(*) Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός