26.1.18

Για πρώτη φορά μετά το 1912 κοινή άσκηση των νικητών του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου

Με στόχο την αντιμετώπιση  της γενικότερης αστάθειας και των κινδύνων  που απορρέουν από τον αλβανικό αλυτρωτισμό αλλά και την αστάθεια που επικρατεί στα Σκόπια  οι νικητές του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία)πρόκειται να διεξάγουν κοινή στρατιωτική άσκηση.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος έκανε την σχετική πρόταση στον Σέρβο ομόλογό του στρατηγό Λιούμπισα Ντίκοβιτς ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας συμφώνησε με την πρόταση του Έλληνα ομολόγου του για την πραγματοποίηση άσκησης των ειδικών δυνάμεων Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών.
Η ημερομηνία διεξαγωγής της άσκησης πρόκειται να καθοριστεί μέσω των Γενικών Επιτελείων των τεσσάρων χωρών και είναι η πρώτη φορά που η Σερβία μετέχει σε κοινή άσκηση με τρεις χώρες του ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία).
Σημαντικό να τονιστεί ότι η πρόταση του Ε.Αποστολάκη, δεν περιλαμβάνει την Αλβανία καθώς η συγκεκριμένη χώρα, αποτελεί παράγοντα αλυτρωτισμού και αστάθειας, τόσο σε ότι ότι αφορά τις σχέσεις της με τη Σερβία, τα Σκόπια αλλά και με την Ελλάδα αφού είναι μόνιμος υποκινητής του θέματος της «Μεγάλης Αλβανίας» αλλά και των τσάμηδών.
Ταυτόχρονα η άσκηση των ειδικών δυνάμεων αφορά και σενάρια επέμβασης στα Σκόπια σε περίπτωση ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ του σλαβόφωνου και του αλβανόφωνου στοιχείου κάτι που μπορεί να οδηγήσει στα διάλυση της χώρας με απρόβλεπτες καταστάσεις.
Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Σέρβου αρχηγού στην Ελλάδα το περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, στους τομείς της ακαδημαϊκής, ατομικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, ήταν ανάμσε στα θέματα που συζητήθηκαν με τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ.
Ειδική μνεία έγινε στην πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων μονάδων ειδικών δυνάμεων, στη συμμετοχή σε ασκήσεις στους τομείς πολιτικής προστασίας και χειρισμού κρίσεων, καθώς και στη διαδικασία πλήρους συμμετοχής της Σερβίας στον Σχηματισμό Μάχης "HELBROC.




pronews