21.12.17

Yπόθεση Siemens: "Καίει" τον Σημίτη η Τσακάλου


Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη «έδειξε» καταθέτοντας στη δίκη για την υπόθεση της Siemens η άλλοτε γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου η οποία μίλησε για επανειλημμένες συναντήσεις του με τον πρώην ισχυρό άνδρα του γερμανικού κολοσσού, το διάστημα υπογραφής και υλοποίησης της επίδικης σύμβασης με τον ΟΤΕ, γύρω από την οποία φέρονται να διακινήθηκαν «μίζες» εκατομμυρίων ευρώ.


Έχοντας ανά χείρας την «καυτή» ατζέντα της, η κα Τσακάλου, δεξί χέρι τότε του Μιχάλη Χριστοφοράκου αποκάλυψε πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε συναντηθεί μαζί του 6 φορές , μέσα στο 1997, έτος υπογραφής δηλαδή της σύμβασης 8002 με τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του δικτύου του και άλλες 8 φορές εντός του 1998, φάση δηλαδή υλοποίησης της επίμαχης συμφωνίας. Οι περισσότερες μάλιστα από τις συναντήσεις τους λάμβαναν χώρα εντός του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και εκτός. «Κάποια φορά θυμάμαι συναντήθηκαν και στη Μεγάλη Βρετανία το 1997 στην εκδήλωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου»,είπε η μάρτυρας.Στο Μαξίμου πάντως, σύμφωνα με την κα Τσακάλου, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έβλεπε και τη γραμματέα του τότε πρωθυπουργού κ. Κωστοπούλου.

Α. Τσακάλου: Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελαν. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της.

Εισαγγελέας: Γιατί πήγατε;

Α. Τσακάλου: Ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων μου. Πήγαινα σε εργάσιμες ώρες καθ' υπόδειξη Χριστοφοράκου. Ήταν στο πλαίσιο της δημιουργίας καλών σχέσεων.

Εισαγγελέας: Εσείς κλείσατε το ραντεβού Χριστοφοράκου – Κωστοπούλου;

Α. Τσακάλου: Ναι

Εισαγγελέας: Για τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με την κυρία Κωστοπούλου γνωρίζετε κάτι παραπάνω;
Α. Τσακάλου:Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της. Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;

Α. Τσακάλου: Όχι.


Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κυρία Κωστοπούλου;
Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό - επαγγελματική σχέση με την κ. Κωστοπούλου και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.
Η άλλοτε στενή συνεργάτιδα του Μιχάλη Χριστοφοράκου η οποία σημείωνε στην «ατζέντα» της τα κρίσιμα ραντεβού του με «κορυφαία» πολιτικά στελέχη και αλλά πρόσωπα που βρίσκονταν εκείνη την εποχή σε θέσεις «κλειδιά» υπουργείων ή δημοσίων οργανισμών έδωσε στο δικαστήριο λίστα με γνωστά ονόματα που βρίσκονταν τετ-α-τετ με τον πανίσχυρο άνδρα της Siemens. Πάντως σημείωσε ότι στην ατζέντα δεν αναφέρεται το όνομα «Σημίτης», αλλά αυτό της Μάνιας Κωστοπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπου δείτε Κωστοπούλου, είναι Σημίτης».H κ. Τσακάλου αναφέρθηκε σε 11 συναντήσεις, το 1997 με τον αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τουκάτο, ενώ όπως είπε, τα ραντεβού τους συνεχίζονταν το 1998 αλλά και το 1999.

Ακόμη, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, σύμφωνα με τη μάρτυρα, το επίμαχο διάστημα είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη αλλά και με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρη, το 1998. 

Εισαγγελέας: Στις 7.10.1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;
Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

Εισαγγελέας: Η κυρία Γιουμπέκα που αναφέρετε ποια είναι;
Α. Τσακάλου: Η γραμματέας του κ. Παπαντωνίου.

Το δριμύ ψύχος ωστόσο που επικρατούσε μέσα στη δικαστική αίθουσα με τους συνηγόρους να δυσκολεύονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, φορώντας παλτά, κασκόλ και γάντια καθώς δεν υπήρχε θέρμανση , παρά μόνο ένα αερόθερμο κάτω από την έδρα έγινε η αιτία να διακοπεί η διαδικασία για τις 17 Ιανουαρίου του 2018.

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε σε λίγο να πάμε να πιούμε κανένα τσάι, ή κανένα ...σαλέπι για να ζεσταθούμε

Συνήγοροι : Δεν είναι εικόνα αυτή. Εσείς έχετε αερόθερμο κάτω από την έδρα και εμείς είμαστε εδώ κουκουλωμένοι με παλτό και γάντια. Σε αυτές τις συνθήκες ψύχους δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, θα αποχωρήσουμε…. Γιατί δεν μας βγάζετε έξω να δικάσουμε θα είναι πιο οικονομικό για το κράτος.

Το δικαστήριο προχώρησε σε σύντομη διακοπή της δίκης αλλά επειδή το πρόβλημα της θέρμανσης δεν αντιμετωπίστηκε, η δίκη θα συνεχιστεί το νέο έτος.


zougla.gr