13.12.17

Άρειος Πάγος: Να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Ρώσος «mr Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ

Κατηγορείται για ξέπλυμα ύψους 4 δισ. με bitcoin - Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής  

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή είναι η τύχη του 38χρόνου Ρώσου Αλεξάντερ Βινικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin». Και αυτό γιατί μετά το «πράσινο φως»  που άναψε σήμερα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ο μόνος που έχει την δυνατότητα, σύμφωνα με τη νομοθεσία,   να ανατρέψει στην αρνητική για τον Ρώσο απόφαση των αρεοπαγιτών είναι ο κ. Κοντονής.
          
Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα την έκδοση του Ρώσου   στις ΗΠΑ.
          
Ο εκζητούμενος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).
          
Η υπόθεση απασχόλησε τον ¨Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση που άσκησε, μέσω των συνηγόρων του, κατά της απόφασης του Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που είχε δώσει το πράσινο φως στο σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών.           
Ο εκζητούμενος, είχε  συνελήφθη, βάσει διεθνούς εντάλματος, τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένεια του.       
           
Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.
          

Όπως είναι γνωστό, η επίμαχη   πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το   υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη συσχετίζει   με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.  
          
Ο εκζητούμενος  έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν  οι Αμερικανικές αρχές, και υποστηρίζει ότι  θέλουν  να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρώμικου  χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.
          
Πάντως, πλέον του αιτήματος έκδοσης του Ρώσου στις  ΗΠΑ, ανάλογο αίτημα έκδοσης έχουν υποβάλλει και οι Ρωσικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι ο Βίνικ έχει διαπράξει απάτη   μικρού βεληνεκούς, ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής. Ο 38χρονος είχε συναινέσει να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.
          
Υπενθυμίζεται ότι   το  Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη Τράπεζα ή κυβέρνηση. Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.
protothema