9.12.17

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: «Θερμό επεισόδιο μεταξύ αμερικανικών F-22 και ρωσικών Su-25 & Su-35S πάνω από τον Ευφράτη»

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ της αμερικανικής και της ρωσικής Αεροπορίας σημειώθηκε στον Ευφράτη όπως καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η δημοσιοποίηση του επεισοδίου ουσιαστικά επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα του pronews.gr για το κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι είναι οι Ρώσοι οι οποίοι επιζητούν αναμέτρηση με τα αμερικανικά F-22.
Πιο συγκεκριμένα ένα αμερικανικό F-22 Raptor εμπόδισε δύο ρωσικά Su-25 να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμό θέσεων της ISIS στην πόλη Mayadin στον εναέριο χώρο ο οποίος καλύπτει την δυτική όχθη του Ευφράτη.
Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 23 Νοεμβρίου αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το αποκάλυψε σήμερα λέγοντας ότι το αμερικανικό μαχητικό πραγματοποίησε άφεση θερμοβολίδων, πραγματοποίησε έκταση των αερόφρενων (για μείωση της ταχύτητας) με συνεχείς ελιγμούς ξεκινώντας μια εναέρια μάχη.
Λίγο μετά εμφανίστηκε ένα Su-35S στην περιοχή για να παράσχει προστασία στα Su-25 μ αποτέλεσμα τα F-22 να αποσυρθούν αμέσως προς την πλευρά του ιρακινού εναέριου χώρου.
Αυτά δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στρατηγός Igor Konashenkov.
Η αποκάλυψη του επεισοδίου έγινε εξαιτίας αμερικανικών δηλώσεων ότι ένα μέρος του εναέριου χώρου της Συρίας ανήκει στις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΜ εξήγησε ότι η πλειονότητα των επεισοδίων μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή του Ευφράτη, σχετίζεται με τις προσπάθειες της USAF να αποτρέψει την RuAF να πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά της ISIS.
«Οι δηλώσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι ένα μέρος του συριακού εναέριου χώρου ανήκει στις ΗΠΑ μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό», δήλωσε ακόμη ο Konashenkov: «Η Συρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και μέλος του ΟΗΕ συνεπώς στις ΗΠΑ δεν ανήκει κανένα μέρος  του συριακού εναέριου χώρου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΑΜ.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει καμία απάντηση αναφορικά με αυτό αλλά και άλλα επεισόδια που έχουν συμβεί στο παρελθόν στη ρωσική διοίκηση που εδρεύει στην ΑΒ της Khmeimim στην Λαττάκεια.
pronews