4.12.17

Το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία Ελλάδος - δανειστών

Τέλος εποχής για τον Ντάισελμπλουμ - Ο Πορτογάλος Σεντένο επικρατέστερος για την προεδρία του Eurogroup

Η πιο γρήγορη συμφωνία αναφορικά με την Ελλάδα επετεύχθη στο σημερινό Eurogroup, καθώς εγκρίθηκε το λεγόμενο Staff level agreement για την τρίτη αξιολόγηση.
Η έγκριση της συμωνίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εθεωρείτο βέβαιη καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ελπίζοντας στις αρχές του 2018 να ξεκινήσει η συζήτηση για θέμα του ελληνικού χρέους.

Μια διαδικασία, η οποία παρά την αισιοδοξία της Αθήνας μόνο εύκολη δεν διαφαίνεται καθώς το Βερολίνο επιμένει ότι όποια συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει «εάν κριθεί απαραίτητο», μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. 

Πλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ψηφίσουν για την εκλογή του επόμενου προέδρου του Eurogroup.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στις Βρυξέλλες για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του επόμενου προέδρου της Ευρωομάδας μετά τη ψηφοφορία των ΥΠΟΙΚ της 
Ευρωζώνης. Αν και το φαβορί ως τώρα είναι ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, σοσιαλιστής, κανείς δεν ξεγράφει ούτε τον Λουξεμβούργιο Πάολο Γκραμένια ή τον Σλοβάκο Πέτερ Καζιμίρ. Η Λετονή Ντάνα Οζόλα φαίνεται να μην έχει επαρκή υποστήριξη.

Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής φαίνεται να έχει υποστήριξη των χωρών του Νότου, οι οποίες είναι αρκετές ψήφοι, και παράλληλα έχει το προτέρημα πως οι Χριστιανοδημοκράτες (του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) έχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν  όλες τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές θέσεις.Γερούν Ντάισελμπλουμ: Εξαιρετική η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τελευταία φορά ως πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως είναι “εξαιρετικό” πως υπάρχει τέτοια θέληση από όλες τις πλευρές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σήμερα ο Ολλανδός πρόεδρος θα ενημερώσει την Ευρωομάδα για τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να θεσπίσει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όπως και την διαδικασία λήψης αποφάσεων που θα ακολουθήσει από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης

Τα θέματα του μεγέθους της επόμενης δόσης όπως και το αν θα σπάσει σε υποδόσεις όπως έχει γίνει στο παρελθόν θα απασχολήσει την Ευρωομάδα σε μελλοντική φάση.

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η συμβουλή του για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωομάδας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως το δυσκολότερο και ποιο σημαντικό θα είναι να κρατήσει την Ευρωζώνη ενωμένη, καθώς  το Eurogroup αποτελεί το μοναδικό όργανο συντονισμού και λήψης αποφάσεων. 

Πιερ Μοσκοβισί: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο

“Πρωτοφανή” χαρακτήρισε τη βούληση για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης από τις ελληνικές αρχές ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως αναφορικά με την Ελλάδα, θα ενημερώσει τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τη τεχνική συμφωνία στην Αθήνα και για το τι έπεται.

Ο Επίτροπος προέβλεψε στη συνέχεια πως το τρίτο μνημόνιο θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες και οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να θεσμοθετήσει η Ελλάδα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.  

Ολόκληρη η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί για την Ελλάδα:

“Στο σημερινό Eurogroup, θα ενημερώσω τους υπουργούς για τη τεχνική συμφωνία όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Η συμφωνία ήρθε μετά από μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων. Υπήρξε και υπάρχει σαφής βούληση να εξεταστεί η διαδικασία αυτή ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Πρωτοφανές. Παράλληλα, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.”

“Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες πριν την Ευρωομάδα. Αυτό που θα πω είναι ότι συνολικά τα νέα είναι εξαιρετικά και πολύ ενθαρρυντικά Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από εννέα μήνες και οι βασικές συζητήσεις για το μέλλον -συμπεριλαμβανομένου του χρέους και της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα- θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Έτσι, η ταχεία πρόοδος που σημειώσαμε σε αυτή τη φάση καταδεικνύει τα επόμενα βήματα. Επίσης, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές ότι τα πράγματα κινούνται θετικά στην Ελλάδα.” 

Και Γιούνκερ - Μέι για Brexit σήμερα
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που έφτασε πριν λίγη ώρα με αεροσκάφος της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας για σειρά συναντήσεων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανή θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Εκεί θα συζητηθούν τα εναπομείναντα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές από μια συμφωνία στη πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων και η πρώτη επίσημη καταγραφή προόδου θα γίνει τη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου. 

Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας χωρίζονται σε δύο φάσεις. Αρχικά θα συμφωνηθεί το διαζύγιο ΕΕ - ΗΒ, όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι οφειλές του τελευταίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και ζητήματα που άπτονται στο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τους Ευρωπαϊκούς και Βρετανούς πολίτες που ζουν στη Βρετανία και Ευρώπη αντίστοιχα και τα σύνορα των δύο πλευρών.  Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναμένεται να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη φάση αποτελεί τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών, ως προς εμπόριο, διμερείς σχέσεις κτλ.  

Ο Βρετανικός Τύπος επικαλούμενος Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζει πως υπάρχει συμφωνία σε περίπου 90% από τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης της πρώτης φάσης και αναμένεται να γίνει περισσότερη πρόοδος σύντομα.

Πάντως η Βρετανίδα πρωθυπουργός βάλλεται στο εσωτερικός της από τους επικριτές της, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση της δεν ασχολείται με τίποτα άλλο εκτός από το Brexit, δημιουργώντας έτσι μια πολιτικά ασφυκτική κατάσταση για την ίδια.

Συμβιβασμός φαίνεται στο θέμα των συνόρων Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας 

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φαίνεται να υπάρχει απτή πρόοδος στο θέμα των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας. 

Το πρόβλημα εδώ είναι πως το Brexit τορπιλίζει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που όριζε το διασυνοριακό καθεστώς της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας (η οποία εντάσσεται στη Μεγάλη Βρετανία), δίνοντας τέλος στις αναταραχές και συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.


protothema