11.12.17

Έπεσαν οι υπογραφές για τα Eurofighter του Κατάρ …και για πτέρυγα μάχης!


Υπογράφτηκε χθες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, η σύμβαση για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών EF-2000 Typhoon (Eurofighter) για την Αεροπορία της χώρας. Τη σύμβαση υπέγραψαν οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών, Γκάβιν Γουίλιαμσον εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου και Χαλέντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια από την πλευρά του Εμιράτου.

Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη παραγγελία που τοποθετήθηκε για τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη, τα ευρωπαϊκά «Typhoon», την τελευταία δεκαετία.Εάν ακολουθηθεί το πρότυπο της προμήθειας των γαλλικών Rafale της Dassault Aviation, θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να αναμένεται συμπληρωματική παραγγελία 12 μαχητικών (αρχές Δεκεμβρίου υπέγραψαν παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν), ώστε να διαθέτουν τα Εμιράτα από 36 μονάδες.
Το EF-2000 είναι εκ των κορυφαίων μαχητικών αεροπορικής υπεροχής στον κόσμο, έχοντας σημειώσει επιτυχίες ακόμα και εναντίον του αμερικανικού F-22 Raptor που θεωρείται κορυφαίο, ενώ πλέον διαθέτει σημαντικότατες δυνατότητες και στον τομέα κρούσης (strike).
Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο που προέκυψε από την τελετή της υπογραφής, είναι η απόφαση των δυο χωρών για τη δημιουργία μιας κοινής πτέρυγας μάχης, με την πρόφαση της ασφάλειας της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου του 2022, αν και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πραγματικός λόγος είναι πολύ ευρύτερος και σχετίζεται με την ασφάλεια της περιοχής.
defence-point