31.12.17

Λάθος υπουργός υπογράφει την αίτηση αναίρεσης του ασύλου για τον Τούρκο στρατιωτικό

Αρμόδιος να υπογράψει ήταν ο Γιάννης Μουζάλας ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι  - Κατέθεσαν την αίτηση σε... Αστυνομικό Τμήμα!

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η Κυβέρνηση με τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους   8 Τούρκους στρατιωτικούς  που κατέφυγαν στην πατρίδα μας μετά  το  αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης    Ιουλίου  2017  στην γείτονα χώρα.


Μάλιστα, όπως επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι, ήταν τόσο μεγάλος είναι ο πανικός στο Μαξίμου που ξέχασαν ότι  η Κυβέρνηση συνέστησε και υπάρχει πλέον υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.  Και ότι πλέον,  καθ΄  ύλην αρμόδιος να υπογράψει την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου   με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη  του ελικοπτέρου OZKAYNAKCI    SULEYMAN είναι ο Γιάννης Μουζάλας  και  όχι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτης  που την υπογράφει.

Δεν αρκεί μόνο αυτό. Ο καθολικός Κυβερνητικός  πανικός οδήγησαν το Μαξίμου   στο να καταθέσει την αίτηση ακύρωσης σε Αστυνομικό Τμήμα επειδή τα δικαστήρια ήταν κλειστά λόγω των εορτών.  Η αίτηση θα διαβιβαστεί  υπηρεσιακά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στην πρώτη  εργάσιμη ημέρα του νέου έτους και μετά θα προσδιοριστεί η ημερομηνία της δικασίμου που θα συζητηθεί στο ακροατήριο. 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η Κυβέρνηση θα καταθέσει παράλληλα  αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής με αίτημα και απώτερο σκοπό  να «παγώσει» άμεσα η απόφαση χορήγησης  ασύλου του Τούρκου συγκυβερνήτη  του ελικοπτέρου που ήδη είναι ελεύθερος. Δηλαδή, ουσιαστικά ζητεί η Κυβέρνηση ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου να επιστρέψει πάλι διοικητικά κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.
Επίσης, η Κυβέρνηση  θα καταθέσει και αίτηση αναστολής, ενώ θα καταθέσει και αίτηση επίσπευσης εκδίκασης της κυρίας αίτησης που έχει καταθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα.
Τα νομικά κενά των κυβερνητικών χειρισμών είναι μεγάλα και το άτοπο να υπογράφει αναρμόδιος   υπουργός την αίτηση είναι  ποιό μεγάλο καθώς δημιουργεί ακρότητα  της αίτησης που έχει υποβληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στο  protothema.gr δικαστές που έχουν χειριστεί στην καριέρα τους ανάλογες περιπτώσεις, η Κυβέρνηση για το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής και το αίτημα αναστολής που έχει δρομολογήσει να καταθέσει, πρέπει να επικαλεστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη ότι θα υποστεί εάν δεν επιστρέψει ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητικά κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού  Χωρίου.
Ακόμη, θα επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας και  λόγους δημοσίου  συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης και ειδικότερα  θα επικαλεστεί  τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Όμως, όπως έλεγαν οι εν λόγω δικαστές οι ισχυρισμοί αυτοί δεν  αποτελούν νομικούς λόγους αλλά πολιτικούς λόγους, οι οποίοι είναι  εκτός των διεθνών και Ευρωπαϊκών  κανόνων  χορήγησής ασύλου. Με  άλλα λόγια έλεγαν οι δικαστές οι Κυβέρνηση ζητάει από την Ελληνική Δικαιοσύνη να εκδώσει μια απόφαση σκοπιμότητας. Πάντως ανέφεραν οι δικαστές ότι   τον τελικό λόγο θα έχουν οι συνάδελφοι τους που θα χειριστούν την    υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι τον τελικό νομικό λόγο δεν θα τον έχει το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού είτε η Κυβέρνηση είτε ο Τούρκος στρατιωτικός μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας εφετειακής απόφασης εκδοθεί.

Η κυβερνητική ταραχή αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν αναμένονται ακόμη άλλες 7 αποφάσεις της Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου  για τους Υπενθυμίζεται  ότι η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου  εξέδωσε απόφαση 58  σελίδων με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με ένα σκληρό σκεπτικό σε βάρος της γείτονας χώρας και ήδη είναι ελεύθερος.


protothema