1.12.17

Ασφάλεια και άμυνα στην ατζέντα της συνάντησης του Αναστασιάδη - Κόεν

«Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέα ασφάλειας» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης

Θέματα που άπτονται των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν. Αυτή την ώρα ο κ. Κόεν συναντάται στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.


Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως εναπόκειται στη Τουρκία, εάν πραγματικά επιθυμεί να συμμετάσχει στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα ενεργειακά θέματα, να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Χαρακτήρισε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Κόεν, σημειώνοντας πως συζητήθηκαν κατ` αρχήν θέματα ασφάλειας και άμυνας.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέα ασφάλειας» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση για τις τριμερείς συναντήσεις που γίνονται σε συνεργασία και με την ελληνική Κυβέρνηση, καθώς επίσης και για αυτές που αναμένεται να γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερα Ιανουαρίου», σημείωσε. 
Συζητήθηκαν επίσης «τα θέματα ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα αυτά που θα γίνουν στην ΑΟΖ μας το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς αν ο κ. Κόεν είχε κάτι καινούριο να προσκομίσει σε σχέση με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, δεν υπήρξε κάτι καινούριο».

Ο κ. Κόεν ζήτησε από τον Κύπριο Πρόεδρο να τον ενημερώσει για τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του να παραιτηθεί, την οποία ωστόσο αργότερα απέσυρε.


protothema