11.12.17

Ποιοι θα πάρουν επίδομα θέρμανσης


Ο χειμώνας άρχισε να δείχνει τα δόντια του, αλλά στα πρατήρια καυσίμων δεν φτάνουν, προς το παρόν, οι παραγγελίες για πετρέλαιο, αφού άπαντες περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι τελικές ρυθμίσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. 
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να αποτελεί το κονδύλι για το επίδομα, το οποίο πριν από τρία χρόνια ήταν 206 εκατ. ευρώ, αργότερα περιορίστηκε στα περίπου 185 εκατ. και στη συνέχεια έφτασε τα 112 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι, όμως, για το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο και θα φτάσει τα 55-65 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια;

  • Το πρώτο σενάριο, το οποίο δείχνει να είναι και πιο εύκολο σε τεχνικό έστω επίπεδο, είναι να μοιραστούν οι περίπου 550.000 περσινοί δικαιούχοι το μισό επίδομα, με κάποιες, όμως, ανακατατάξεις στην επιδότηση ανά Περιφέρεια, με στόχο η μείωση του επιδόματος να είναι μικρότερη στις περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες. 
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να σημειωθεί έντονη μείωση στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, καθώς θα υπάρξουν αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να μοιραστεί το ίδιο επίδομα με το προηγούμενο έτος σε νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Σημειώνεται πως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις ή αν θα καταβληθεί εφάπαξ μετά τον Απρίλιο. 
Μεγάλο πρόβλημα παραμένει αυτό που παρατηρείται κυρίως στα αστικά κέντρα και ειδικότερα στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, με τις κατά τεκμήριο παλαιότερες κατασκευές, οι οποίες κατά κανόνα έχουν κεντρική θέρμανση. 

Τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση; Αν κάποιος παραμείνει στους δικαιούχους, το επίδομα είναι πιθανόν να μην το πάρει ποτέ, εάν οι υπόλοιποι ένοικοι - ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας δεν συναινούν στην προμήθεια πετρελαίου. 


Όπως αναφέρουν οι έμποροι, οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης μέχρι στιγμής παρουσιάζουν μείωση κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, κάτι το οποίο αποδίδεται και στην καθυστέρηση της απόφασης για το επίδομα. 

Ποια η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου;

Η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 98,5 λεπτά το λίτρο, δηλαδή περίπου 5 λεπτά ακριβότερα από πέρυσι, και είναι ενδεικτικό ότι στο δελτίο του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο καταγράφεται αύξηση της τιμής του ανά λίτρο κατά 8,4% σε σχέση με το 2017 και κατά 3,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.


zougla.gr