21.12.17

Εκτακτο δελτίο κακοκαιρίας από την ΕΜΥ: «Λευκά Χριστούγεννα» - Καταιγίδες και χιόνια

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ενώ οι πρώτες χιονοπτώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Αττική, με την Πεντέλη να πέφτουν τα πρώτα χιόνια:

Ετσι, για σήμερα Πέμπτη: 
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα Κύθηρα, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και την νότια). Βροχές κατά περιόδους ισχυρές είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα, την ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια).
Β. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο αρχικά από τα 600 μέτρα που σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα όρεινα. Στις υπόλοιπες περιοχές, καθώς και στη Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο) κατά διαστήματα θα χιονίζει και στα ημιορεινά (500-600 μέτρα).
Γ. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη νότια Πελοπόννησο και τα Κύθηρα θα ενισχυθούν τη νύχτα στα 9 και πιθανόν στα 10 μποφόρ.
Την Παρασκευή (22/12)
Α. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις παραπάνω περιοχές, επιπλέον ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν από το μεσημέρι στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης (κυρίσως στα δυτικά).
Β. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.
Το Σάββατο (23/12)
Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού και από τα βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά, καταιγίδες στο Αιγαίο, θυελλώδεις βοριάδες και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά:
Σταδιακή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο καιρός στα νότια τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, το Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. 
Στα πεδινά θα εκδηλωθούν βροχές, με μικρή πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στο Νότιο Ιόνιο και στη Νότια Πελοπόννησο. 
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα των παραπάνω περιοχών, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής-Βόρειας Πελοποννήσου, της Κεντρικής Στερεάς, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας  και της Εύβοιας, ενώ στη Βόρεια Εύβοια, στη Μαγνησία και στη Φθιώτιδα θα χιονίσει πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. 
Μέχρι το βράδυ ωστόσο, καθώς οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.  
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα  7 μποφόρ, αλλά στη θάλασσα των Κυθήρων και στο Λιβυκό θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 8-9 μποφόρ.
Τονίζεται ότι στη Βόρεια Πελοπόννησο και στην Κεντρική  Στερεά οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και ενδέχεται να προξενήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Αναλυτικά η πρόγνωση:
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 900 μέτρα).
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες. Τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της Χαλκιδικής και της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός κατά τόπους νωρίς το πρωί και τη νύχτα.Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες που στην Πελοπόννησο (κυρίως στη νοτιοδυτική) θα είναι ισχυρές. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν στα νοτιοδυτικά τη νύχτα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός κατά τόπους νωρίς το πρωί και τη νύχτα.Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 
Καιρός: νεφώσεις με βροχές, πιθανόν κατά περιόδους ισχυρές στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα και την ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Εύβοια). Καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νοτιά) και τα Κύθηρα. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά (500-600 μέτρα). 
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νοτιά τοπικά 7 με 8 με ενίσχυση τη νύχτα στα 9 και πιθανόν στα Κύθηρα 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης (πάνω από τα 1300 μέτρα).
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του βορείου Αιγαίου οπού θα σημειωθούν και λίγα χιονιά στα ορεινά.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά διαστήματα. Επιπλέον ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν από το μεσημέρι στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη νύχτα στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά) ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.Το Σάββατο τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν. 
Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού το βράδυ και από τα βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά, καταιγίδες στο Αιγαίο, θυελλώδεις βοριάδες και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας νέες ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα να υπάρξει αρχικά ένα γρήγορο "πέρασμα" κυρίως από τη βορειοδυτική Ελλάδα με χιονοπτώσεις ακόμη και αρκετά χαμηλά και εν συνεχεία θα δημιουργηθεί καιρός «βορείου ρεύματος», δηλαδή θα απασχοληθούν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και περιοχές του Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά στον καιρό των Χριστουγέννων, η πρώτη πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κάνει λόγο για γενικά αίθριο καιρό. Τη Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου αναμένονται άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το πρωί στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα ανέβει κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά την ημέρα με παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί, κυρίως στα βόρεια.
Την Τρίτη (26/12) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.
Ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά την εορταστική περίοδο
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας, σε όλη την χώρα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, έχει εκπονήσει η ΕΛΑΣ.
Τα μέτρα αποσκοπούν στην διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά και θα κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής της εξόδου και εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Επίσης, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 
Ειδικότερα, θα διατεθεί, σταδιακά, το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες υπηρεσίες, ενώ θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ «τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των “επικινδύνων” παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κλπ)».
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει, για ακόμη μία φορά, σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:
•Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
•Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
•Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
•Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
•Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
•Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
•Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κλπ).
•Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
•Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.
pronews