1.12.17

Έκτακτο: Τυφώνας κτυπά Κέρκυρα και Ήπειρο (φωτό, βίντεο)

Τεράστια προβλήματα προκαλεί στην βορειοδυτική νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ένας τυφώνας που από χθες πλήττει την περιοχή. Η Κέρκυρα «πνίγηκε» από καταρρακτώδεις βροχές και μια γυναίκα οδηγός κινδύνευσε να παρασυρθεί από τα νερά. Στην Ηπειρο έχουν αποκλειστεί χωριά ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Ανεμοι που ξεπερνούν ακόμη και τα 8 μποφόρ, κτυπούν την δυτική Ελλάδα και σε συνδυασμό με την καταρρακτώδη βροχή έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Στη Νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε αργά το απόγευμα από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους της Λευκίμμης. Σώθηκε από πολίτες έσπευσαν την τελευταία στιγμή και αψηφώντας τους κινδύνους, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο.
Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως στο βόρειο συγκρότημα, χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να απομακρύνει κλώνους δέντρων που είχαν πέσει.
Παράλληλα, ζημιές υπέστη ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στη Γαρίτσα Κέρκυρας, όταν μέρος δέντρου έπεσε στην οροφή του. Σ’ ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και όλες οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί.
Χωρίς ρεύμα εξακολουθούν και παραμένουν αρκετές κοινότητες της περιφέρειας της Κέρκυρας, καθώς πολλές είναι οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ συνοικίες του νοτίου συγκροτήματος δεν έχουν ρεύμα από τις πρωινές ώρες.
Επίσης προβλήματα υπήρξαν και στο νοσοκομείο Κέρκυρας, ενώ σχολείο που αναμενόταν να ανοίξει μετά τη λήξη κατάληψης, τελικά δεν λειτούργησε λόγω των νερών που είχαν εισέλθει στο κτίριο.
Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Πετάλεια στο όρος Παντοκράτορας, η βροχόπτωση «έσπασε» ρεκόρ, όπου σε  σχεδόν 24 ώρες έπεσαν πάνω από 100 χιλιοστά βροχής.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από χθες η Πολιτική Προστασία της Κέρκυρας, ενημερώνοντας τους πολίτες για την επικινδυνότητα λόγω των καιρικών συνθηκών.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο από την Κέρκυρα:

Μεγάλα προβλήματα και στην Ηπειρο από τις καταρρακτώσεις βροχοπτώσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Στο Πλαίσιο Φιλιατών, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς το χωριό, ενώ στο Πάπιγκο τα χωριά από χθες έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, καθώς ένας στύλος της ΔΕΗ έπεσε σε χείμαρρο.
Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ,ενώ δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής αν το πρόβλημα προέκυψε από την πτώση μεγάλου όγκου φερτών υλικών ή αν έχει σημειωθεί και κατολίσθηση.
Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου, αφού έχει διακοπεί η πρόσβαση προς και από το Τσεπέλοβο, λόγω υπερχείλισης του ποταμού στη γέφυρα Κόκκορη.
Σημειώνεται πως τα καταλύματα αυτές τις μέρες στα Ζαγοροχώρια είναι γεμάτα, λόγω του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα, με τους επισκέπτες να έχουν αποκλειστεί .
Από τον μεγάλο όγκο νερού πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή Λαγκάδα Κόνιτσας ,λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Σαρανταπόρου .
Σκληρή μάχη με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και με το σκοτάδι δίνουν τα συνεργεία στο Παλιοσέλι Κόνιτσας ,όπου γέφυρα κινδυνεύει να παρασυρθεί απο τα ορμητικά νερά του ποταμού.
Μικρότερα προβλήματα και στα Τζουμέρκα, όπου μεγάλα κλαδιά δέντρων έπεσαν εν μέσω οδοστρώματος στο Αμπελοχώρι ενώ στα Άγναντα έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις .
Καταπτώσεις βράχων αναφέρονται και στην Ανατολική Ιωαννίνων.
Ολονύχτια και δύσκολη αναμένεται να είναι η μάχη των δήμων, των φορέων και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
pronews