15.12.17

Τι πραγματικά συμβαίνει «για πρώτη φορά»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Με αυτήν την κυβέρνηση έχει στην πράξη αποδειχθεί πως για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε με πρωθυπουργό και υπουργό των Οικονομικών να λείπουν στο εξωτερικό.
Είναι προφανές ότι μετά την υπογραφή ενός ακόμη συμπληρωματικού μνημονίου, η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2018 εξελίσσεται σε καθαρά γραφειοκρατική υπόθεση.
Γι’ αυτό και την ώρα που στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας ταξίδεψε στο Παρίσι προκειμένου να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα και ο κ. Τσακαλώτος βρέθηκε στη Ν. Υόρκη για να λάβει μέρος σε ετήσιο οικονομικό φόρουμ.

Με λίγα λόγια, έκλεισαν άρον άρον την αξιολόγηση, υπέγραψαν για άλλη μια φορά ό,τι τους έβαλαν μπροστά τους, έφεραν άλλον έναν υφεσιακό προϋπολογισμό και πήραν πάλι τους δρόμους.
Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση που επικρατεί τη χώρα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να χτίζει προπαγανδιστικά το προφίλ της διεθνούς προσωπικότητας, να παριστάνει τον Ταλεϋράνδο, να χρησιμοποιεί με δημαγωγικό τρόπο ακόμη και τα εθνικά θέματα.
Το είχε γράψει και ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά»: Ότι οι δημαγωγοί και οι τύραννοι στρέφουν την προσοχή του κόσμου σε θέματα εθνικά, βάζουν τη χώρα τους σε εθνικές περιπέτειες, οργανώνουν πολεμικές εκστρατείες, ενώ παράλληλα φτωχαίνουν τους υπηκόους τους, ώστε αυτοί (οι υπήκοοι) να μην ασχολούνται με το τι κάνουν οι κυβερνώντες, αλλά με τον αγώνα για τον επιούσιο των οικογενειών τους.
Αυτό ακριβώς κάνει και ο κ. Τσίπρας, ακολουθώντας πιστά τα αχνάρια του μεγάλου δημαγωγού Δηλιγιάννη: Φτωχοποιεί την Ελλάδα και εμφανίζει τον εαυτό του ως μεγάλη διεθνή προσωπικότητα. Τόσο μεγάλη προσωπικότητα, που δέχεται αδιαμαρτύρητα να παραμένουν επί δύο χρόνια κλειστά τα βόρεια σύνορά μας.
Για να εξυπηρετήσει αυτόν τον μεγαλομανή σκοπό, παριστάνοντας συνεχώς ότι επί των ημερών της συμβαίνουν όλα για πρώτη φορά, η κυβέρνηση υπερτόνισε την επίσκεψη Ερντογάν, διακηρύσσοντας ότι για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια επισκέπτεται την χώρα μας Τούρκος Πρόεδρος. Λες και άλλος Ερντογάν μας επισκέπτεται ως πρωθυπουργός και άλλος ως πρόεδρος!
Οπότε, σκέφθηκε και ο Ερντογάν, αφού θεωρούν τόσο σημαντική την επίσκεψή μου, ας τους τα ρίξω. Και ακολούθησαν όσα ακολούθησαν.
Κάπου εκεί μεταξύ Συνθήκης της Λοζάνης και όψιμης υπεράσπισης της Υεμένης, σκέφθηκαν να κάνουν… σάντουιτς και τον  προϋπολογισμό.
Φυσικά, μετά από τα απανωτά μνημόνια, την παράδοση των δανείων των Ελλήνων - εξυπηρετούμενων και μη - στα ξένα funds, τους πλειστηριασμούς με ένα κλικ, τον κόφτη, το αιωνόβιο υπερταμείο, την προνομοθέτηση μέτρων για τις επόμενες χρονιές, τον κόφτη χρέους που έγινε κόφτη ανάπτυξης, ένας ακόμη μνημονιακός προϋπολογισμός ακούγεται σαν παραμύθι για μικρά παιδιά.
Κυκλοφορούν στο εξωτερικό και διακηρύσσουν ότι η Ελλάδα «επιστρέφει» και ότι το καλοκαίρι του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια.
Διαφημίζουν μείωση της ανεργίας, όταν ξέρουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που τον Οκτώβριο ξεπέρασαν το 62% και σε δεκάμηνο βρέθηκαν πάνω από 58%.
Μιλούν για «έκρηξη» στον τουρισμό, όταν επί των ημερών τους η μέση δαπάνη κάθε επισκέπτη έπεσε στα 435 ευρώ, από 590 που την άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Μιλούν για έκρηξη επενδύσεων όταν το β΄ τρίμηνο φέτος είχαμε μείωση πάνω από 17%.
Πανηγυρίζουν για αύξηση του βιομηχανικού τζίρου 8,4% την περίοδο Ιουνίου 2016 – Μαΐου 2017, όταν την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 είχαμε μείωση 13,2% και το καταστροφικό 2015 είχαμε μείωση 10,4%. Σε σχέση με το 2014, βεβαίως.
Χειροκροτούν επειδή στον προϋπολογισμό τους προβλέπουν ΑΕΠ 178,5 δις ευρώ, ενώ το 2015 έριξαν το ΑΕΠ στα 176 δις και το 2016 στα 174 δις. Ακόμη παλεύουν να φθάσετε στα 178,6 δις του 2014 και ούτε ως πρόβλεψη δεν τα φτάνουν.
Αποφεύγουν, όμως, να μιλήσουν για τις συνεχείς, κάθε μήνα, αυξήσεις του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, δηλαδή τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Και πως ο πληθωρισμός αυξάνει από μήνα σε μήνα λόγω της υπέρμετρης φορολογίας.
Παραλείπουν να μας πουν πως το εμπορικό έλλειμμα στο δεκάμηνο έφθασε στο 18,4%.
Δεν λένε ότι το Οικονομικό Κλίμα τον Νοέμβριο γκρεμίστηκε στις 98,4 μονάδες, δηλαδή κάτω από το όριο των 100 μονάδων, όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε πλησιάσει τις 104 μονάδες.
Παριστάνουν τους προστάτες των φτωχών και των αδυνάμων, όταν έχουν φτωχοποιήσει ολόκληρη τη χώρα και με τον προϋπολογισμό αυτόν θα την εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο.
Επί των ημερών τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γιούνισεφ, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε ένδεκα μονάδες! Στο 26,6% βρισκόταν με βάση τα εισοδήματα του 2014, στο 37,5% την πήγαν με βάση τα εισοδήματα του 2015. Και ποιος ξέρει πού θα έχει πάει όταν θα δοθούν τα επόμενα στοιχεία.
Κάνουν συνεχώς προπαγάνδα των αριθμών. Και ετοιμάζονται να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό που ικανοποιεί όλες τις ορέξεις των δανειστών, οι οποίοι τόσο πολύ τους έχουν αγαπήσει τελευταία, καθώς τους βλέπουν να γονατίζετε τη χώρα. Αυτός ήταν ο σκοπός τους και τον πετυχαίνουν χάρη στη διακυβέρνηση δύο δημαγωγών.
Δύο δημαγωγών που φαίνεται ότι αναζήτησαν χρήματα εκτός μνημονίου, εκτός ελέγχου των δανειστών. Και τα βρήκαν κάνοντας εμπόριο όπλων και μη δίνοντας λογαριασμό για το σε ποιες τσέπες πηγαίνουν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Γιατί, όπως έχω ξαναγράψει και ξαναπεί, την πατρίδα μας την έχουν πολλές φορές κυβερνήσει δημαγωγοί. Δεν υπάρχει, όμως, ιστορικό προηγούμενο διακυβέρνησης από δύο δημαγωγούς συγχρόνως. Και αυτό πράγματι συμβαίνει για πρώτη φορά.