15.12.17

Τσίπρας: Ναι, θα αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής του μουφτή στη Θράκη (!!!)

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποσυνδέσει την απόφασή του από την επίσκεψη Ερντογάν- Η σημερινή κατάσταση δεν τιμά ούτε εμάς ούτε την μειονότητα, είπε ο πρωθυπουργός - Αυτούς που θα αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία να μην τους αμφισβητεί η μειονότητα, είπε ο Αλ.Τσίπρας 

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του μουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και η είδηση επιβεβαιώθηκε από το στόμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη περί ανθρωπισμού και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση ώστε ο θρησκευτικός ηγέτης της μειονότητας που θα αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία να μην αμφισβητείται από τα μέλη της μειονότητας. 


Στο περίπλοκο θέμα με την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του μουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας, θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πριν από μία εβδομάδα από την Αθήνα ζητώντας ευθέως αμοιβαιότητα με τον τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενεπλάκη και ο υπουργός των Εξωτερικών. «Με τον κ. Ερντογάν δεν συζητάμε για τέτοια πράγματα» είπε με επισημότητα ο Νίκος Κοτζιάς όταν ρωτήθηκε αν η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του μουφτή την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου γίνεται έπειτα από αίτημα του προέδρου της Τουρκίας. Κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να παρουσιάσει την ανακοίνωση περί αλλαγής του τρόπου εκλογής του θρησκευτικού ηγέτη των μουσουλμάνων της Θράκης σαν αυτόνομο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, η χρονική σύμπτωση των ανακοινώσεων με την μετάβαση του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα δημιουργεί εύλογους συνειρμούς. 
Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να παραδεχθεί ότι πιθανή αλλαγή στον τρόπο εκλογής του μουφτή γίνεται έπειτα από πιεστική «παρότρυνση» της τουρκικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας απάντησε για την εκλογή του μουφτή στη Θράκη: «Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε».  

«Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα» είπε ο κ. Τσίπρας για τη συζήτηση περί αλλαγής του τρόπου εκλογής του μουφτή. «Θα θέλαμε λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου αυτός που -δεν θα γίνει αύριο αυτό αλλά σε βάθος χρόνου- που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική πολιτεία δεν θα τους αμφισβητεί και η μειονότητα ή μέρος αυτής».

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να καταλήξει σε μια νομοθέτηση σε βάθος χρόνου» έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.



«Η Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα»

«Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει. Ούτε στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, πριν από ένα μήνα, ούτε και με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη, για ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της» υπογράμμισε.

Για το ζήτημα του προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου πως είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ο Ντόναλντ Τούσκ έθεσε το θέμα. «Για την Ελλάδα το σημαντικό είναι η επιμονή στην υπονόμευση σε μια καταστατική αρχή της ΕΕ βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας – την αλληλεγγύη», τόνισε.
prothema