16.12.17

Μήνυμα Α/ΓΕΝ προς Τουρκία: «Το ΠΝ φυλάει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης»

Μήνυμα  προς την Τουρκία, παρόντος μάλιστα και του Τούρκου Α/ΓΕΝ έστειλε ο Έλληνας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στην Πορτογαλία. 
 Ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, μιλώντας και με τον Τούρκο αρχηγό του Ναυτικού αντιναύαρχο  Adnan Özbal να τον παρακολουθεί, πρόβαλε την προσφορά της χώρας μας στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, λέγοντας  πως «το ΠΝ εκτός από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας φυλάει και  τα σύνορα της Ευρώπης».
Παράλληλα ο Α/ΓΕΝ ανέλυσε τον ρόλο του ΠΝ  στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Πορτογάλο ομόλογό του αντιναύαρχο Antonio Silva Ribeiro και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, και εστιάστηκαν στη διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας των δύο Ναυτικών, με έμφαση στην επιχειρησιακή και ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση στη Λισαβόνα, το Αρχηγείο Στόλου, καθώς και μονάδες του Ναυτικού της Πορτογαλίας, ενώ παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης των 700 χρόνων του Ναυτικού της Πορτογαλίας.
Αυτές περιελάμβαναν την Επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, καθώς και τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η Θαλάσσια Στρατηγική του 21ου αιώνα – The Maritime Strategy for the 21st Century».
Το παρών έδωσαν Αρχηγοί και Ανώτατοι Αξιωματικοί ξένων κρατών, όπως Αγκόλα, Ανατολικό Τιμόρ, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γουινέα-Μπισσάου, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Νιγηρία, Ολλανδία, Πράσινο Ακρωτήριο, Σάο Τομέ & Πρίνσιπε, Τουρκία, Τυνησία και Φιλανδία καθώς και του Διοικητού της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), του Υποδιοικητού της Επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής “EU ATALANTA”, του Διοικητού του STRIKFORNATO και του Διοικητού του Maritime Analysis and Operations Centre (MAOC).
ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου STRIKFORNATO στη Λισαβόνα, όπου συναντήθηκε με τον Deputy Commander Rear Admiral Guy A Robinson OBE Royal Navy.
Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Πορτογαλία κα. Αικατερίνη Σιμοπούλου, καθώς και με τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην περιοχή της Λισαβόνας.
pronews