2.12.17

Επανακατέλαβαν το κτίριο στα Εξάρχεια μία εβδομάδα μετά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.


Σε επανακατάληψη του κτιρίου της οδού Καλλιδρομίου 74 στα Εξάρχεια προχώρησε σήμερα η ομάδα των αντιεξουσιαστών που είχε συλληφθεί την προηγούμενη Κυριακή.
Χρησιμοποιώντας ως κάλυψη τον πολύ κόσμο που κυκλοφορούσε στο συγκεκριμένο δρόμο λόγω λαϊκής αγοράς, η ομάδα των αντιεξουσιαστών μπήκε στο κτίριο και το επανεκατέλαβε.

Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα και τα οποία βαρύνονταν με κατηγορίες για κακούργημα καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του μολότωφ.
Το ακίνητο χαρακτηρίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «ορμητήριο» για επιθέσεις κατά αστυνομικών. Εκκενώθηκε ύστερα από αιφνιδιαστική επιχείρηση, νωρίς το πρωί της Κυριακής, και ενώ στο εσωτερικό του βρίσκονταν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο Γερμανοί υπήκοοι. Κατασχέθηκαν βόμβες μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη, κοντάρια και άλλα «πολεμοφόδια», που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά αστυνομικών. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, ωστόσο, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε φορητούς υπολογιστές, USB και χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στη μονοκατοικία. Κι αυτό, διότι στα ψηφιακά και έντυπα πειστήρια υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές σε δράσεις των μελών της κατάληψης, όπως επιθέσεις κατά αστυνομικών κ.ά. Τα ευρήματα (στην έκθεση κατάσχεσης υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 300 αντικείμενα) στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Στους τέσσερις συλληφθέντες συγκαταλέγεται 43χρονος Ελληνας που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». 
Είχε εντοπιστεί τον Απρίλιο του 2013 σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας, μαζί με δύο καταζητούμενους –τότε– νεαρούς που είχαν μετάσχει στη ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης. 
Το πρωί της Κυριακής ανέβηκε στην ταράτσα του υπό κατάληψη ακινήτου και πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών. 
Επιπλέον, φέρεται να πέταξε στις ταράτσες των διπλανών πολυκατοικιών (χωρίς να τις πυροδοτήσει) βόμβες μολότοφ, προκειμένου να μην κατασχεθούν από τους αστυνομικούς και επομένως να μην αντιμετωπίσει κακουργηματική δίωξη, όπως τελικά συνέβη.
Ολοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ακόμη και  ο 43χρονος φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιάζεται 3 φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. 
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αρχική εκκένωση του κτιρίου ο ιδιοκτήτης, ο οποίος είχε παραχωρήσει το ακίνητο σε ΜΚΟ, τοποθέτησε πλέγμα το οποίο δεν στάθηκε εμπόδιο στην επανακατάληψη.
Η ομάδα αναρχικών ανήρτησε σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, την ακόλουθη ανακοίνωση

Καλά έκαναν και το κατέλαβαν,αφού τους άφησαν ελεύθερους!
Να πάνε τώρα αυτοί που τους άφησαν ελεύθερους το ανακαταλάβουν.
Η αστυνομία δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια κανενός.
Juan