7.12.17

“Καταφέραμε να κάνουμε ήρωα τον Ερντογάν”! Η Λιάνα Μυστακίδου σχολιάζει


Η συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Ερντογάν ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, ενώ το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε να είχε τελειώσει έως τις τρεις, οπότε είχαν προγραμματισθεί να γίνουν οι κοινές τους δηλώσεις.
Ο κ.Τσίπρας, μεταξύ άλλων, είπε: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Ερντογάν σε μια ιστορική στιγμή για τη σχέση μας. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που μας χωρίζουν, τα οποία άλλωστε υπονομεύουν καθημερινά τη σχέση μας, αλλά γιατί διανύουμε κρίσιμη περίοδο στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες διεθνείς προκλήσεις στην ασφάλεια, στην προσφυγική κρίση.
Σ' αυτή την περίοδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας. μπορούμε να το κάνουμε στις αρχές τπου διεθνούς δικαίου, και του θεμέλιου λίθου στις σχέσεις μας που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Να μιλάμε και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Να είναι σχέσεις που να συμβάλλουν στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ο εκσυγχρονισμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί μονάχα στο πλαίσιο του σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης που δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί. μιλήσαμε ανοιχτά, δεν κρυφτήκαμε με στόχο να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο, είπα ότι πρέπει να τερματισθεί η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή. Προσέθεσα ότι δεν συνάδει το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται επάνω μας η έννοια του casus belli. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμισης εμπιστοσύνης. Μιλήσαμε και για την ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό, ελπίζω να κινηθεί και η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μιλήσαμε και για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, μιας δύσκολης συμφωνίας που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων. Συμφωνήσαμε σε μέτρα". Συνεχίζοντας ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι συζητήθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας. "Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, κράτος δικαίου με βασική αρχή τη διάκριση των εξουσιών. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας", τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις χθεσινές δηλώσεις του κ.Ερντογάν για τους 8 εκζητούμενους από την Τουρκία πρώην στρατιωτικούς. "Σας καλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα βασίζεται στη δύσκολη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυγες σε στέρεα θεμέλια. Αν δεν το αποδεχθείτε να αποβεί σε βάρος όχι μόνο των ελληνοτουρκικών, αλλά των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε", είπε ο κ.Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι είναι ευτυχής για την επίσημη επίσκεψή του μετά από 65 χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη ομολόγου του στην Ελλάδα. "Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά και στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας που θεσμοθετήθηκε επί δικής μου πρωθυπουργίας και ελπίζουμε ότι τους προσεχείς μήνες θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η 5η συνεδρίασή του. Ως προς τις εμπορικές μας συναλλαγές ο όγκος τους έχει φτάσει φέτος τα 5,6 δισ. δολλάρια και πρέπει να ανέβει. Μιλήσαμε για τη σιδηροδρομική ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε για τις επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων στις δύο χώρες.

militaire