1.12.17

Εθνική Φρουρά: Προμήθεια 8 επιπλέον ελικοπτέρων, η Κύπρος κινητοποιείται…


Στην απόκτηση οκτώ συνολικά ελικοπτέρων για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών προσανατολίζεται το προσεχές διάστημα η Εθνική Φρουρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει προσφορά της Γαλλικής κυβέρνησης για την απόκτηση τεσσάρων πρόσθετων αντιαρματικών ελικοπτέρων SA 342L1 Gazelle παράλληλα με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τη Διοίκηση Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούνιο του 1987 η Εθνική Φρουρά προχώρησε στην αρχική παραγγελία έξι ελικοπτέρων εξοπλισμένων με κατευθυνόμενα βλήματα HOT, εκ των οποίων παραδόθηκαν τελικά τα τέσσερα ελικόπτερα (με s/n 352, 353, 354 και 355) και 18 τεθωρακισμένα οχήματα VAB VCAC με τετραπλούς εκτοξευτές HOT-2.
Tα ελικόπτερα του τύπου επιβεβαίωσαν πρόσφατα την αξία τους σε πολεμικές συνθήκες, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις του Γαλλικού Στρατού στη Λιβύη και το Μάλι. Κατά πληροφορίες, αυτό είναι το πρόγραμμα για το οποίο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε σε χθεσινή της συνεδρίαση πρόσθετο κονδύλι ύψους €10 εκατ. για δαπάνες αμυντικής θωράκισης.
Η Εθνική Φρουρά αναζητά ακόμα τέσσερα νέα μεταφορικά ελικόπτερα, πιθανότατα μέσω ανοικτού διαγωνισμού εντός του ερχόμενου έτους, προς συμπλήρωση του στόλου των τριών AW-139, εκ των οποίων το ένα παραμένει καθηλωμένο από τον Ιούλιο του 2015 λόγω αδυναμίας της κατασκευάστριας εταιρείας να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για ανταλλακτικά.
Το πρόγραμμα απόκτησης πέντε συνολικά ελικοπτέρων AW-139 από την Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο στόχαστρο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία θεωρεί ότι τα ελικόπτερα αγοράστηκαν ακριβά.
Σύμφωνα με παλαιότερο υπηρεσιακό σημείωμα, η αγορά του βασικού ελικοπτέρου AW-139 ήταν €12.174.900 (έκαστο) αλλά κατόπιν διαπραγμάτευσης μειώθηκε στα €10.947.305, το οποίο με την προσθήκη υπηρεσιών εκπαίδευσης, των ανταλλακτικών, της τεχνικής υποστήριξης και των επιλογών εξοπλισμού, κατέληξε στα €15.035.000 το ένα.
defence-point.gr