15.11.17

Καλεντερίδης: Η Κύπρος γίνεται το προωθημένο στρατιωτικό φυλάκιο της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο (ΦΩΤΟ+VIDEO)


Την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας με τον δυτικό κόσμο χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική εξέλιξη ο Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στη ThessNews σε εκδήλωση στη Θέρμη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Οι γεωπολιτικές προκλήσεις για Κύπρο και Ελλάδα», ο Σάββας Καλεντερίδης, πρώην στρατιωτικός, μετέπειτα συγγραφέας αλλά και εκδότης, γνωστός και για τη συμμετοχή του στην υπόθεση Οτζαλάν, τόνισε στη ThessNews πως η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ αλλά και Γερμανία, αναδεικνύει την γεωπολιτική-στρατηγική αξία του ελληνικού χώρου.«Αυτή τη στιγμή η πιο σημαντική εξέλιξη σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τον δυτικό κόσμο, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Γερμανία και η διαφαινόμενη στροφή της προς την Ρωσία και το Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά και παράλληλα συμπλήρωσε πως «αυτή η κατάσταση της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ιράν, δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Δύση, θα έλεγα ότι αναδεικνύει την γεωπολιτική-στρατηγική αξία, του ελληνικού χώρου», τόνισε.

Ο αναγνωρισμένος συγγραφέας και εκδότης στη συνέχεια δήλωσε πως υπάρχει ακόμη μία εξέλιξη -που υπογράφτηκε μάλιστα σήμερα- και έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου.
«Υπάρχει και άλλη μία εξέλιξη, που σχετίζεται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπογράφει σήμερα, τη συμφωνία για τη μόνιμη στρατιωτική συνεργασία του χώρου της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η συμφωνία που υπογράφτηκε, για την Ελλάδα σημαίνει ότι ενισχύεται η άμυνα και η ασφάλεια της, όμως ιδιαίτερα για την Κύπρο, καθώς γίνεται το προωθημένο στρατιωτικό φυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Μείζονος σημασίας εξέλιξη, που εκτιμώ ότι θα αξιολογηθεί αναλόγως και από την κυπριακή αλλά και την ελληνική κυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Καλεντερίδης.

Ο πρώην στρατιωτικός, επισήμανε πως στη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, είχε παιδευτικό χαρακτήρα, γεγονός που επισήμανε επίσης και ο Σάββας Αναστασιάδης, συν-διοργανωτής της εκδήλωσης, καθώς οι πολίτες πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τις χώρες που συνδέονται άμεσα με την Ελλάδα.
«Θα παρουσιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Μεσοποταμίας, Ιράκ Συρία, Τουρκία, Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επίσης διαμήνυσε πως θα «εξεταστεί η πολιτική  των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας σε αυτή τη περιοχή, θα κάνουμε μία αναφορά και στα Βαλκάνια και στη συνέχεια, όλες αυτές τις εξελίξεις, θα προβληθούν πάνω στα ελληνικά συμφέροντα, στη Κύπρο και στην Ελλάδα, και θα δείξουμε στους πολίτες, πως αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν θετικά και αρνητικά τα ελληνικά πράγματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα», διαμήνυσε ο κ. Καλεντερίδης.

Η εκδήλωση, διοργανώθηκε από τον πρόεδρος  της ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ. Θέρμης Κώστα Πάζη, τον βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Πάλλα.
http://www.thessnews.gr/article/59786/kalenteridis-i-kypros-ginetai-to-proothimeno-stratiotiko-fylakio-tis-ee-stin-anatoliki-mesogeio-fotovideo