3.11.17

Ο Μπουτάρης βάζει πρόστιμα σε όσους αφήνουν σκουπίδια στους δρόμους-(Φωτορεπορταζ συνεργάτου της Efenpress)


 Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιστρατεύει επόπτες καθαριότητας, οι οποίοι σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία θα επιχειρούν να κρατούν καθαρή τη Θεσσαλονίκη και να αλλάξει η νοοτροπία των κατοίκων
Την επιβολή προστίμου σε όσους πετούν σκουπίδια εκτός των κάδων απορριμμάτων, αφήνουν ογκώδη αντικείμενα στα πεζοδρόμια και ρυπαίνουν δημόσιους χώρους με γκράφιτι, συνθήματα κι αφίσες σχεδιάζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη.Για τον λόγο αυτό επιστρατεύονται εκ νέου οι επόπτες καθαριότητας, οι οποίοι σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία θα επιχειρούν να κρατούν καθαρή τη Θεσσαλονίκη και να αλλάξει η νοοτροπία των κατοίκων. Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και θα τεθεί προς έγκριση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, παραμένουν σε ισχύ οι υποχρεώσεις πολιτών, καταστημάτων, νοσοκομείων και άλλων που αφορούν μεταξύ άλλων: μη μετακίνηση των κάδων από τις καθαρισμένες θέσεις τους, μη τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους, η υποχρέωση των καταστημάτων να συμπιέζουν και να δένουν τα χαρτοκιβώτια, μη εγκατάλειψη ειδικών βιομηχανικών - βιομχαηνικών απορριμμάτων στα πεζοδρόμια, μη εγκατάλειψη μπάζων - αδρανών υλικών στα πεζοδρόμια, η υποχρέωση των δημοτών να εναποθέτουν στα καλαθάκια τα μικρά άχρηστα αντικείμενα, η μη ρύπανση με φεϊγβολάν, αφίσες, σπρέι, ταμπλό, αεροπανό σε δημόσιους χώρους της πόλης. 

«Μέχρι το 2013 την αρμοδιότητα για τους ελέγχους καθαριότητας την είχε η δημοτική αστυνομία. Στη συνέχεια, η αρμοδιότητα πέρασε στην Ελληνική Αστυνομία και από το 2015 και πάλι στη δημοτική αστυνομία, με την επανασύσταση της. Ωστόσο, λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα μικρός ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών, μόλις 60, θα συζητήσουμε την άσκηση των αρμοδιοτήτων σε συνεργασία με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θωμάς Ψαρράς.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει τριάντα επόπτες καθαριότητας που θα επιβλέπουν την πόλη ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κάθε φορά ανάγκες όλο το 24ωρο. Ανάλογη συνεργασία της δημοτικής αστυνομίας με τους ελεγκτές καθαριότητας και επιβολή προστίμων είχε πραγματοποιηθεί και πριν από την κατάργησή της.

«Να βγαίνουν με ένα μπλοκάκι και όταν θα βλέπουν ένα Ι.Χ. που κλείνει κάδο απορριμμάτων και δεν μπορεί να περάσει το απορριμματοφόρο να του κόβουν κλήση. Ή όταν θα βλέπουν κάποιον να κατεβάζει στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα. Οι παραβάσεις θα αφορούν μόνο την καθαριότητα» πρόσθεσε ο κ. Ψαρράς.

protothema

Φωτορεπορταζ της Efenpress, πάνω στο ίδιο αντικείμενο και κάτι παραπάνω...:

Ξεκινήσαμε μια μικρή βόλτα, για να απεικονίσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην αρχή της οδού Εγνατίας. 
Οι φωτογραφίες λένε πολλά....
Στην αρχή επισκεφτήκαμε τις τουαλέτες   γνωστής καφετέριας, στη διασταύρωση Εγνατίας και Αντιγονιδών.Θαυμάστε καθαριότητα, πάνω στη ζώνη τουριστικής εμφανίσεως:
Από τα δύο WC το ένα...χάλασε! Παρούσα και ξενόγλωσση επιγραφή για τους τουρίστες!!!
  Πάμε λοιπό στην άλλη που δεν...χάλασε:
Τα...ψηφοδέλτια ατάκτως ερριμμένα, η δε λεκάνη με όλα τα εξαρτήματά της, απαστράπτουσα από καθαριότητα!!!

ο νιπτήρας και η...περιρρέουσα ατμόσφαιρα!

"Ξενοδοχείο" πολλών αστέρων πάνω στο πεζοδρόμιο της Εγνατίας με όλα τα αναγκαία είδη...κλινοστρωμνής!


..
Ένα βρωμερό κατάλοιπο, πάλαι ποτέ διαλάμψαντος περιπτέρου με την απαραίτητη ζητιάνα και το εκτεθειμένο στο κρύο μωρό (ίσως δικό της, ίσως και δανεικό...), αντικείμενο εκμετάλλευσης.

...Η βόλτα μας, αυτή τη φορά, σταματά στην αρχή της πλατείας Αριστοτέλους, με την προτελευταία φωτογραφία;
Στην είσοδο του ΕΦΚΑ (Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ο ..."θυρωρός" με τον εξοπλισμό του! 

και η τελευταία φωτογραφία (για σήμερα) :


..
Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι αυτό το...πράμα είναι αστικό λεωφορείο; Γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία που ορίζει τα χρώματα που πρέπει να έχουν τα αστικά (και τα υπεραστικά) λεωφορεία; Και οι διαφημίσεις έχουν και αυτές τα όριά τους.Εξ άλλου το καρναβάλι αργεί ακόμα για να έχουν μεταμφιέσει σε "άρμα-καρνάβαλο" το αστικό!

Juan/ Efenpress