21.11.17

Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα


Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Στις διεθνείς σχέσεις είθισται συναντήσεις πολιτικών αξιωματούχων, ιδιαίτερα ανωτάτων, να πραγματοποιούνται όταν προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία, όταν διαμορφωθεί συμφωνημένη ημερήσια διάταξη και κυρίως όταν επί διμερών θεμάτων υπάρχει, αν όχι συμφωνία, τουλάχιστον σοβαρή σύγκλιση. Γι’ αυτό προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά η πρόσκληση προς Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα.



Είναι προφανές ότι αυτές οι προϋποθέσεις όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά αντίθετα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μια περίοδο ιδιαίτερης δοκιμασίας.

Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης με τη μαζική κλιμάκωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά και με εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Τουρκία είναι οφθαλμοφανές.


Αμφισβήτηση συνολικά του Αιγαίου, ως ελληνικού εθνικού χώρου, προβάλλοντας δικαιώματα σε αυτό, ως παράκτια χώρα, με μεγάλο μήκος ακτών, παραγνωρίζοντας και διαγράφοντας τα ελληνικά νησιά και τα συνακόλουθα δικαιώματα που κέκτηνται με βάση το θαλάσσιο διεθνές δίκαιο.

Είχε προηγηθεί βέβαια η εξαγγελία αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε και πρότερες προκλήσεις, ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων για πραγματοποίηση υποθαλάσσιων ερευνών πλησίστια της Χερσονήσου της Χαλκιδικής και εκτεινόμενες σε ολόκληρο το Αιγαίο, σε πλήρη και κατάφωρη παραβίαση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιδιώκει να ρυμουλκήσει σε διαπραγμάτευση την Ελλάδα.


Προδήλως για να την πειθαναγκάσει σε υποχωρήσεις στο Αιγαίο, που θα ανατρέπουν το status – quo και θα αποτρέπουν την Ελλάδα από την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Απειλώντας ευθέως με στρατιωτική δράση.

Στον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να θυμόμαστε την επιδίωξη της Τουρκίας να καταστεί συνδικαιούχος του φυσικού αερίου της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να απεξαρτηθεί από μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία.

Και να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, για να υποκατασταθούν σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές προς την Ευρώπη.


Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε ότι η Τουρκία, μέσα στη σημερινή συγκυρία και παρά τη συνεργασία της με τη Ρωσία, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρον το λουτρό αίματος στη Συρία, την κατάσταση στο Ιράκ και τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, για να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα.

Τέλος δεν πρέπει να παροράται η αδιάλειπτη εκστρατεία της Άγκυρας για παρουσίαση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα ως τελούσας υπό καταπίεση και του κινδύνου μιας τυχοδιωκτικής τουρκικής κίνησης σε Αιγαίο και Θράκη.

Όμως καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Καθώς η Τουρκία, απροκάλυπτα πλέον, συνδέει τη λύση με τις γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές της επιδιώξεις, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ω 
Η Τουρκία μετά την άκαμπτη στάση της στο Κραν Μοντάνα στο θέμα των εγγυήσεων, των στρατευμάτων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, προβάλλει τώρα με ακόμα πιο σκληρές θέσεις τόσο επί της διαδικασίας τυχόν νέων διαπραγματεύσεων όσο και επί της μορφής λύσης του Κυπριακού απαιτώντας a priori αναγνώριση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.


Όλα αυτά δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μη συνεκτιμούνται και να μη λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Η επίσκεψη Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη προσοχή, μακριά από αυταπάτες και ευσεβοποθισμούς.

Θα πρέπει κυρίως να αποτραπούν ζημιογόνες επιπτώσεις για τα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού από μια θεατρική επίσκεψη του Ερντογάν, ο οποίος θα φροντίσει να παρουσιαστεί ως δήθεν ειρηνοποιός και διαλλακτικός.

*Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Πηγή: mignatiou.com