30.11.17

ΗΠΑ: «Θα καταστρέψουμε ολοσχερώς την Βόρεια Κορέα εάν γίνει πόλεμος» - Να αποβληθεί από τον ΟΗΕ ζήτησε η Ν.Χέιλι


Με ολοκληρωτική καταστροφή απείλησαν οι ΗΠΑ την Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιώντας αντίστοιχη ρητορική εναντίον της, διαμέσου του στόματος της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στον ΟΗΕ Ν.Χέιλι ενώ ζήτησε και την αποβολή της χώρας από τον διεθνή οργανισμό!

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τη νέα δοκιμή, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε: «Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες (...) Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς».
Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει η πρέσβειρα, ζήτησαν από το Πεκίνο να κλείσει τις στρόφιγγες και την προμήθεια πετρελαίου στην Πιονγκγιάνγκ, ένα πολύ σκληρό μέτρο το οποίο η Κίνα δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα. ΄Βέβαια εάν το πράξει τότε ο βορειοκορεατικός λαός θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης καθώς δεν θα μπορεί ούτε να ζεσταθεί κατά τον σκληρό βορειοκορεατικό χειμώνα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη νωρίτερα την Τετάρτη.
«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον μείζονες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα στη Βόρεια Κορέα. Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Just spoke to President XI JINPING of China concerning the provocative actions of North Korea. Additional major sanctions will be imposed on North Korea today. This situation will be handled!
Mέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου κι εξελιγμένων βαλλιστικών πυραύλων ίσως επειδή είναι δύσκολο να επιβληθείς σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς το οποίο έχει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας και δεν νιώθει κάποια εσωτερική πίεση από κατευθυνόμενους από το εξωτερικό αντιφρονούντες
Οι προτροπές του Ν.Τραμπ στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στην Πιονγκγιάνγκ και η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα είναι δύο τακτικές που ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον, αλλά δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι τώρα.
Σε μια ομιλία του στο Μιζούρι η οποία είχε θέμα το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Τραμπ,αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά με μειωτικό τρόπο στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ο μικρός άνθρωπος-πύραυλος. Είναι ένας αρρωστημένος φαντασμένος νεαρός.»
Η Βόρεια Κορέα, η οποία προχώρησε στην έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου—του ισχυρότερου μέχρι σήμερα—τον Σεπτέμβριο, έχει κάνει δεκάδες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων επί των ημερών του Κιμ, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της.
Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται πως τα εξοπλιστικά της προγράμματα είναι απαραίτητα για την άμυνά της καθώς όπως διατείνεται οι ΗΠΑ έχουν σχέδια εισβολής στη Βόρεια Κορέα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που διατηρεί 28.500 στρατιώτες στο έδαφος της Νότιας Κορέας, μια δύναμη που αποτελεί κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας (1950-53), διαψεύδει πως έχει τέτοια πρόθεση.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψε στη συνεδρίαση του ΣΑ τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ταυτόχρονα τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τον Δεκέμβριο, προκειμένου να μην «αναφλεγεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».
«Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας», συμπλήρωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.
Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο νέος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο περίπου 4.475 χλμ. και διήνυσε 950 χλμ. σε 53 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πέταξε πολύ πιο ψηλά και έφθασε πολύ πιο μακριά από οποιονδήποτε προηγούμενο.
Φωτογραφίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας εικονίζουν έναν πύραυλο που μοιάζει να μεταφέρεται από όχημα, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε ώστε να αποτρέπεται η καταστροφή του πριν από την εκτόξευση.
Ωστόσο αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συμπέραναν μελετώντας δορυφορικά και άλλα δεδομένα ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από σταθερή θέση και όχι από κινητό εκτοξευτήρα, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι δύο από αυτούς σημείωσαν ότι η δοκιμή μοιάζει να είχε σκοπό να δείξει την πρόοδο της Βόρειας Κορέας στην κατασκευή συστημάτων προώθησης με στερεά καύσιμα, ειδικά στο δεύτερο στάδιο.
Οι φωτογραφίες εικονίζουν εξάλλου έναν πύραυλο με μεγαλύτερη διάμετρο, που μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερες κεφαλές και να έχει ισχυρότερο κινητήρα, σημείωσε ο Ντέιβιντ Ράιτ της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Union of Concerned Scientists.
Η Πιονγκγιάνγκ διατράνωσε ότι «επιτέλους έκανε πραγματικότητα τον μεγάλο ιστορικό της σκοπό να γίνει κράτος-πυρηνική δύναμη» μετά τη δοκιμή.
Τρεις αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ τόνισαν πως προσπαθούν να αποτιμήσουν το κατά πόσον αυτό το σχόλιο σημαίνει πως ο Κιμ είναι πλέον διατεθειμένος να δώσει εντολή να ανασταλούν οι δοκιμές για να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν, ή τουλάχιστον να αναβάλουν, την επιβολή επιπλέον κυρώσεων.
Μια διεθνής σύνοδος που σχεδιάζει να φιλοξενήσει ο Καναδάς τον Ιανουάριο έχει στόχο να αναζητηθούν «καλύτερες ιδέες» για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο η ίδια η Βόρεια Κορέα δεν θα προσκληθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον έχει καταρτίσει «έναν μακρύ κατάλογο δυνητικών επιπλέον κυρώσεων, ορισμένες από τις οποίες συμπεριλαμβάνουν χρηματοοικονομικούς θεσμούς», και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα τις ανακοινώσει «όταν είναι έτοιμο».
Από την πλευρά της η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Χέιλι απαίτησε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, ιδίως τις εμπορικές ανταλλαγές, και να απελάσουν όλους τους εργαζόμενους από τη χώρα αυτή που βρίσκονται στο έδαφός τους. Επιπλέον, η Νίκι Χέιλι πρότεινε να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.
Ο πύραυλος Hwasong-15, το όνομα του οποίου παραπέμπει στον πλανήτη Άρη, είναι μια πιο προηγμένη εκδοχή ενός ICBM που δοκιμάστηκε δύο φορές τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο σημειώθηκε τρεις μήνες πριν η Νότια Κορέα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες - σε εγκαταστάσεις που απέχουν μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σιδηρόφρακτα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
pronews
Είναι πράγματι εξαιρετικά προκλητική η θέση της Β. Κορέας και θα πρέπει να απομονωθεί από όλα τα κράτη και να εξουδετερωθεί ο τρελός ηγέτης της, προτού προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο.
AΛΕΞ