19.11.17

Το έχει χάσει εντελώς ο Ερντογάν – Έβαλε Τούρκους Εισαγγελείς να «κυνηγήσουν» τους Αμερικανούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης


Τούρκοι Εισαγγελείς ξεκίνησαν το Σάββατο ποινική έρευνα εις βάρος των Αμερικανών Εισαγγελέων που οδηγούν σε δίκη στις 27 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη τον τουρκοϊρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ (ή Ριζά Σαράφ) και τον Τούρκο τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Αττίλα της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank. Οι αμερικανικές Αρχές κατηγορούν τους δύο «ταμίες» του Ερντογάν ότι παραβίασαν τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έξαλλος με αυτή τη δίκη και μάλιστα έστειλε προ ημερών τον πρωθυπουργό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις ΗΠΑ για να την αποτρέψει δίχως αποτέλεσμα.
Το καθεστώς της Άγκυρας τρέμει ότι οι αποκαλύψεις που θα γίνουν στη δική θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην τουρκική οικονομία και θα πλήξουν τον Τούρκο Πρόεδρο προσωπικά.
Οι Τούρκοι Εισαγγελείς κατηγορούν τους Αμερικανούς Εισαγγελείς ότι κάνουν χρήση «ψευδών στοιχείων».
Την υπόθεση χειρίστηκε αρχικά ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Πριτ Μπαράρα, και όταν αυτός απομακρύνθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ την ανέλαβε ο διάδοχός του, εισαγγελέας Τζουν Κιμ.
Οι Τούρκοι Εισαγγελείς στρέφονται κατά και των δύο Αμερικανών συναδέλφων τους (δείγμα του πανικού του Ερντογάν) και τους κατηγορούν ότι οι ενέργειές τους είναι «ξεκάθαρα ενάντιες στον διεθνή και εθνικό νόμο».
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία που έχουν οι Αμερικανοί στη διάθεσή τους είναι «κλεμμένα με δόλιο τρόπο και άγνωστης προέλευσης».
Να σημειωθεί ότι και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε στον Μάικ Πενς, όταν τον συνάντησε πριν μια εβδομάδα, ότι τα στοιχεία στην επικείμενη δίκη του Ρεζά Ζαράμπ έχουν αποκτηθεί μέσω παράνομων μεθόδων, γεγονός που καθιστά έκνομη τη δίκη καθεαυτή.
Το πιο εξωφρενικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Τούρκος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, έχει διεισδύσει στην αμερικανική Δικαιοσύνη και ότι η δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη υποκινείται από την «τρομοκρατική οργάνωση, FETO, του Γκιουλέν».
Το υποτιθέμενο «τρομοκρατικό δίκτυο» που φέρεται να διευθύνει ο Γκιουλέν, και αποκαλούν FETO οι τουρκικές Αρχές, «δεν τα κατάφερε με το πραξικόπημα και τώρα προσπαθεί (να επιτεθεί στην τουρκική κυβέρνηση) στις ΗΠΑ, έχοντας την υποστήριξη ορισμένων θεσμών και εισαγγελέων» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης δημοσιογράφων.
Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Άγκυρα αξιώνει την έκδοσή του, χωρίς καμία επιτυχία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ συνελήφθη και παρέμεινε υπό κράτηση για 2 και πλέον μήνες στην Τουρκία το 2013 μαζί με άλλους στενούς υποστηρικτές της τουρκικής ηγεσίας με την κατηγορία ότι επιδόθηκε σε παράνομη διακίνηση χρυσού με το Ιράν, την οποία διευκόλυναν υπουργοί της ισλαμιστικής τουρκικής κυβέρνησης.
Τέσσερις από αυτούς υπέβαλαν τότε την παραίτησή τους ή απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκείνη την εποχή πρωθυπουργός της χώρας, είχε κάνει λόγο για «συνωμοσία» και είχε κατηγορήσει τον πρώην σύμμαχό του Γκιουλέν, που ασκούσε μεγάλη επιρροή τότε στους κόλπους της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, ότι «έστησε» την υπόθεση για να προκαλέσει την κατάρρευσή του.
Τρεις εισαγγελείς που είχαν αναλάβει την υπόθεση, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση ότι ενήργησαν έπειτα από εντολές του Γκιουλέν, έφυγαν από την Τουρκία τον Αύγουστο του 2015, λίγες ώρες προτού εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.
Η σύλληψη του Ζαράμπ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ το 2016, όπως και εκείνη τον Μάρτιο του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, εξόργισαν τον Ερντογάν και οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας- Ουάσιγκτον.
«Στις ΗΠΑ, εκείνοι (οι Γκιουλενιστές) διείσδυσαν παντού. Έχουν μεγάλη επιρροή στο Κογκρέσο, σε διαφορετικές υπηρεσίες και επίσης στο δικαστικό σύστημα» τόνισε ο Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άσκηση κατηγοριών σε βάρος του Ζαράμπ στις ΗΠΑ «είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που το FETO είχε προετοιμάσει εδώ στην Τουρκία το 2013».
«Αυτήν την υπόθεση την ενορχήστρωσε το FETO, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ο πρώην εισαγγελέας Πριτ Μπαράρα, που ξεκίνησε τη διαδικασία άσκησης των διώξεων σε βάρος του Ζαράμπ, στη Νέα Υόρκη, «συνδέεται» με την οργάνωση επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκιουλέν.
«Έχει πολύ στενή σχέση με το FETO και δεν το κρύβει αυτό».
Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μια διαπραγμάτευση σχετικά με την ποινή του υπήρξε μεταξύ της αμερικανικής δικαιοσύνης και του Ζαράμπ με αντάλλαγμα τη συνεργασία του.
Ερωτηθείς εάν οι τουρκικές Αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Ζαράμπ να προβεί σε αποκαλύψεις σε βάρος της τουρκικής ηγεσίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Στην πραγματικότητα όμως, όσο πλησιάζει η 27η Νοεμβρίου, ο Ερντογάν νιώθει την ανάσα των ΗΠΑ όλο και πιο παγωμένη στο σβέρκο του…
tribune