26.11.17

Ο Νίκος Κοτζιάς σε Ινδία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα για να «ανοίξει» δουλειές και να φέρει επενδύσεις


Στην Ασία περιοδεύει ο Νίκος Κοτζιάς από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ινδία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.
Στόχος της περιοδείας του Έλληνα ΥΠΕΞ, σε χώρες με τις οποίες ο διάλογος δεν είναι τόσο συχνός, είναι αφενός μεν να αναθερμανθεί ο πολιτικός διάλογος μαζί τους και αφετέρου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον επενδύσεων προς την χώρα μας από τις μεγάλες αυτές -αναδυόμενες και μη- αγορές.

Η αρχαιότερη δημοκρατία του κόσμου συναντά τη μεγαλύτερη δημοκρατία παγκοσμίως

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του Νίκου Κοτζιά είναι η Ινδία (27/28 Νοεμβρίου 2017).
Το ταξίδι σε αυτή τη μεγάλη χώρα, που συνιστά υποήπειρο, πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας ως της αρχαιότερης δημοκρατίας του κόσμου και της Ινδίας ως της μεγαλύτερης δημοκρατίας παγκοσμίως, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, παρουσιάζοντας, ωστόσο, ευρείες προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και εμπλουτισμού τους.
Ως εκ τούτου, το ήδη ευρύ διμερές συμβατικό πλαίσιο, αναμένεται να διευρυνθεί με την υπογραφή Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών και της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Κατά την πρώτη ημέρα παραμονής του στο Νέο Δελχί, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με την ομόλογό του, Σούσμα Σουαράζ, ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, στην ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Observer Research Foundation, ενός forum εγνωσμένου κύρους όπου πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών επεξεργάζονται και υποβάλουν προτάσεις μεταρρυθμίσεων προς τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ινδίας, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο της ρόλο (G20, BRICS) τον οποίο και επιδιώκει να αναβαθμίσει.
Την επομένη θα συναντηθεί και με τον αναπλ. υπουργό Εξωτερικών, Μομπασάρ Τζαουέντ Ακμπάρ Mobashar και ακολούθως ο Νίκος Κοτζιάς θα αποτίσει φόρο τιμής στον «πατέρα του ινδικού έθνους» Μαχάτμα Γκάντι, επισκεπτόμενος το Gandhi Smritiτο οποίο είναι αφιερωμένο στην ζωή του εμβληματικού Ινδού ηγέτη, το οποίο είναι επίσης ο τόπος όπου δολοφονήθηκε το 1948.
H θεματολογία κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών θα εστιαστεί στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, όπου η Ινδία ως μέλος της G4 (ομού με Γερμανία, Ιαπωνία και Βραζιλία) διεκδικεί –με τη στήριξη και της Ελλάδας- θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (υπό το φως και της πρόσφατης υποστήριξης της Ελλάδας στην υποψηφιότητα του Ινδού Δικαστή για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) αλλά και πρωτοβουλίες της ινδικής πλευράς, όπως η International Solar Alliance, στην οποία συμμετέχουν ήδη 121 χώρες, καθώς και η επιτυχημένη πολιτική της επί των νέων τεχνολογιών με τις πρωτοβουλίες της digital India, start upIndia, Smart Cities και το Σχέδιο Blue Economy.
Από πλευράς του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα παρουσιάσει τις θέσεις μας επί ζητημάτων της περιοχής μας και της ΕΕ (Brexit, PESCO κ.α.), τις διεθνείς πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας (Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, Διαθρησκειακός Διάλογος, Συναντήσεις της Ρόδου), καθώς και την αρχιτεκτονική δημιουργίας τριμερών και τετραμερών σχημάτων συνεργασίας με τους περιφερειακούς μας εταίρους και με στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Τέλος, δεδομένου του εντεινόμενου ενδιαφέροντος που εκδηλώνει για τη χώρα μας η διαρκώς αυξανόμενη ινδική μεσαία αλλά και επιχειρηματική τάξη, αναμένεται να συζητηθεί η εν εξελίξει προσπάθεια διεύρυνσης τηςσυνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και στην προσέλκυση επενδύσεων προς τη χώρα μας.

Για πρώτη φορά Έλληνας ΥΠΕΞ στη Σιγκαπούρη

Κατά την μονοήμερη επίσκεψή του στη Σιγκαπούρη στις 29 Νοεμβρίου, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών, Δρ. Βιβιάν Μπαλακρισνάν, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο.
Αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές βελτίωσης των εμπορικών, ναυτιλιακών, επενδυτικών και τουριστικών ροών, η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των κατασκευών-υποδομών και συνδεσιμότητας υπό το φως της δυναμικής που προσδίδουν συναφείς πρωτοβουλίες όπως το, κινεζικής επίνευσης, OneBelt One Road, οι νέες τεχνολογίες/τηλεπικοινωνίες, θέματα φορολογικής πολιτικής, η αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Σιγκαπούρη και πραγματοποιείται υπό το φως της συμπλήρωσης 50 και πλέον ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1966, καθώς και των σταθερών επαφών κατά τα δύο προηγούμενα έτη, τόσο στο περιθώριο της 11ης Συνόδου Κορυφής ASEM στο Ουλάν Μπατόρ (2016), όσο και της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών ASEM στο Λουξεμβούργο (2015).
Ορόσημο στην πορεία ωρίμανσης των διμερών σχέσεων συνιστά η επικείμενη έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σιγκαπούρη, η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα με στόχο να ανοίξουν δουλειές

Η, επίσης, πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Δημοκρατία της Κορέας στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιείται σε μία περίσταση κατά την οποία, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Νότιος Κορέα, επιζητούν την εμβάθυνση και συστηματοποίηση των διμερών τους σχέσεων.
Η υποστήριξη της χώρας μας προς τη Νότιο Κορέα συνεχίζεται βεβαίως μέχρι σήμερα, με τη σταθερή δημόσια καταδίκη της Ελλάδος των βαλλιστικών και πυρηνικών δοκιμών της Πιονγκ Γιανγκ.
Από την πλευρά της, η Σεούλ υποστηρίζει τη χώρα μας στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης, ιδίως μέσω της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, προσφέροντας 3,1 εκατ. δολάρια κατά τα τελευταία τρία χρόνια.
Κατά την επίσκεψή του, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με την ομόλογό του, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα, ενώ, στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Λι Νακ Γιον.
Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορέας, κ. Αμβρόσιο.
Οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Εξωτερικών θα περιστραφούν γύρω από τις εξελίξεις στα κύρια διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ, ως προς τα διμερή θέματα, αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές ενίσχυσης των νοτιοκορεατικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα υποδομών, τουριστικής βιομηχανίας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από αμφότερες πλευρές στη συνεργασία στον τομέα ναυτιλίας και της ναυπηγικής.
Επιπλέον, η χώρα μας επιδιώκει την αξιοποίηση της νοτιοκορεατικής τεχνογνωσίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία θεσμοθετήθηκε ιδίως μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας τον Οκτώβριο 2017, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού στην Αθήνα για την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.
Αναφορικά με τον τουρισμό, το ανοδικό τουριστικό ρεύμα από την Νότια Κορέα στην Ελλάδα καταδεικνύει τα περιθώρια συνεργασίας στον εν λόγω τομέα στο πλαίσιο και της υλοποίησης της τροποποιημένης Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών.
Περαιτέρω, αναμένεται να διερευνηθούν τρόποι αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, δεδομένης και της ολοένα διευρυνόμενης νοτιοκορεατικής αγοράς στον αγροδιατροφικό τομέα.
tribune