2.11.17

«ΜΕΔΟΥΣΑ 5»: Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου Ν.Α. της Ρόδου με Mistral και σαφές μήνυμα προς Τουρκία (βίντεο)

Στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της  Ρόδου πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι δραστηριότητες της διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», η οποία διεξάγεται από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο χωρών από την άποψη των συμμετεχόντων μονάδων και αεροσκαφών και μάλιστα σε μια περιοχή (Ν.Α. Ρόδου) όπου η ένταση της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ούτως ή άλλως υψηλή.
 Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αντίστοιχα, με ελλιμενισμό των Αιγυπτιακών πλοίων στη Σούδα και μεταστάθμευση Αιγυπτιακών αεροσκαφών στην 115 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Σούδας.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με τις Φρεγάτες ΕΛΛΗ, ΛΗΜΝΟΣ, ΣΑΛΑΜΙΣ με τα οργανικά τους ελικόπτερα, τις Πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, την Κανονιοφόρο ΑΗΤΤΗΤΟΣ, το Υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ, τα Αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και ΡΟΔΟΣ, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145Η, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH-64 Apache και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Eπιχειρήσεων  ενώ
 οι Aιγυπτιακές αεροναυτικές Δυνάμεις με το Ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral ANWAR EL SADAT, τη Φρεγάτα ΤΑΗΥΑ ΜISR, τις Πυραυλακάτους ZECRY και FAHMY, το Υποβρύχιο S41, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, παρακολούθησε τη σημερινή φάση της άσκησης, όπου μετά το πέρας της έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρακολουθούμε, με τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ, τον Αρχηγό του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού και παρατηρητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τελευταία φάση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 5 », που έχει οργανωθεί από τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και της Αιγύπτου, εδώ στη Ρόδο, στην παραλία της Καλάθου, με συμμετοχή πλοίων που λαμβάνουν για πρώτη φορά μέρος σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, όπως η ναυαρχίδα του αιγυπτιακού στόλου, το «MISTRAL», οι φρεγάτες Fremm και τα πλοία του στόλου, σε συνδυασμό με τις ειδικές δυνάμεις.
Μια αποβατική άσκηση μεγάλου βεληνεκούς που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη τη Μεσόγειο - πέραν της επισφράγισης της άριστης σχέσης της Ελλάδος με την Αίγυπτο - για τη διαμόρφωση ενός άξονα σταθερότητας που δίνει την ελπίδα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην περιοχή των Βαλκανίων. 
Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αποτελεί πλέον τον κεντρικό κορμό αυτών των δυνάμεων σταθερότητας και η Αίγυπτος, μια μεγάλη δύναμη, η ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, με την παρουσία της εδώ, επισφραγίζει ουσιαστικά τη διεθνή συνεργασία. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διασφάλιση των θαλασσίων οδών και η στενή συνεργασία στην αμυντική θωράκιση του ελεύθερου κόσμου, δίνουν μια ελπίδα για την ευρύτερη περιοχή. 
Θέλω να συγχαρώ τους Αρχηγούς, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατεύσιμους και τους Εθνοφύλακες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, τους Αρχηγούς των Επιτελείων και το προσωπικό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις φίλες σύμμαχες χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και τα Αραβικά Εμιράτα. 
Σε αυτή την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 5» είναι σημαντική και η παρουσία της Κύπρου. Όπως γνωρίζετε, με την Αίγυπτο και την Κύπρο έχουμε και μια τριμερή επιτροπή στρατιωτικής συνεργασίας η οποία εξελίσσεται».

pronews