7.11.17

Ο Κοτζιάς γύρισε στα δημόσια ταμεία 3,6 εκ. ευρώ που είχαν δοθεί πριν δέκα χρόνια στην Αφρικανική Ένωση


Στο πλαίσιο της ανάκτησης ασκόπως σπαταληθέντων κονδυλίων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ κ. Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε και εξασφαλίστηκε η επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο, στις 3 Νοεμβρίου 2017, του ποσού των 3.590.957,27 Ευρώ.

Το ποσό αυτό είχε χορηγηθεί σε συνέχεια υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αφρικανικής Ένωσης στις 22/9/2008 για τη χρηματοδότηση σειράς προγραμμάτων.
Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας.
Ως αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, το ποσό αυτό επεστράφη από την Αφρικανική Ένωση.
Οι προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διεκδίκηση πόρων που είχαν διατεθεί στο παρελθόν χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις και, συχνά, προς αμφιβόλου σκοπιμότητας προγράμματα, έχουν καρποφορήσει.
Σήμερα, μαζί με το ως άνω ποσό και την πρόσφατη ανάκτηση 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περιόδου 2008-2009), απέφεραν, μετά από μακρά και επίμονη έρευνα, ένα συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 14 εκ. ευρώ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επιστροφή χρημάτων της χώρας και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.
tribune