19.10.17

Το άγριο ζώο που αιχμαλωτίστηκε τυχαία στα Χανιά είναι ο σπάνιος «φουρόγατος»!


Τελικά πρόκειται για τον θρυλικό «φουρόγατο», την αγριόγατα της Κρήτης που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν εξαφανισμένη! Ο λόγος για τη γάτα που έπιασε σε κλουβί ένας βοσκός στα Λευκά Όρη Χανίων, προκειμένου να διαπιστώσει ποια ήταν η αιτία που έβρισκε πνιγμένα τα πρόβατά του.

Η γάτα μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί σε κτηνιατρείο στα Χανιά, έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και αιμοληψία, από την οποία προέκυψε ότι πρόκειται για το σπάνιο είδος του φουρόγατου.

Το ζώο, θηλυκού γένους και βάρους 3,5 κιλών, ήταν άγριο και προσπαθούσε να δραπετεύσει.
Τι είναι ο «φουρόγατος»

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο άτομο, σε συνεργασία με το Μουσείο.

Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Η γάτα μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί σε κτηνιατρείο στα Χανιά, έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις ενώ έγινε και αιμοληψία από την οποία προέκυψε ότι πρόκειται για το σπάνιο είδος του φουρόγατου.

Το ζώο ήταν άγριο και προσπαθούσε να δραπετεύσει με κάθε τρόπο και παραλίγο να τραυματίσει και τους κτηνιάτρους.


Πηγή: zarpanews.gr , zougla.gr