6.10.17

Κλείνει σύνορα και εναέριο χώρο με το Κουρδιστάν ο Ερντογάν

.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα κλείσει σύντομα τα σύνορά της και τον ενάριο χώρο  με το βόρειο Ιράκ,  σε απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε συνομιλίες στην Τεχεράνη την Τετάρτη με ιρανούς ηγέτες, δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα αποφασίσει από κοινού με το Ιράν και την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη αν θα μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από το βόρειο Κουρδικό Ιράκ.


Τα σχόλιά του ήρθαν 10 μέρες αφού οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ ψήφισαν συντριπτικά για ανεξαρτησία, ανησυχώντας  τη Βαγδάτη, τους γείτονες του Ιράκ και τις δυτικές δυνάμεις που φοβούνται ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία κάνει αυστηρότερους  ελέγχους στην κύρια διέλευση των συνόρων στο Ιράκ  και ανέστειλε τις πτήσεις προς το βόρειο Ιράκ. Έχει επίσης πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ιρανικά στρατεύματα στα σύνορα.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη εφαρμόσει απειλές για την επιβολή ευρύτερων κυρώσεων στην κουρδική περιοχή .


“Οι πτήσεις στο βόρειο Ιράκ έχουν ήδη ανασταλεί, ο εναέριος χώρος και τα σύνορα θα κλείσουν σύντομα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα.
Είπε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έδειξε την «τέλεια αδράνεια» της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ, μετά από χρόνια στενών εμπορικών και πολιτικών δεσμών με την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, , ότι η Άγκυρα, η Τεχεράνη και η Βαγδάτη θα αποφάσιζαν από κοινού εάν θα κλείσουν τις κάνουλες στον αγωγό εξαγωγής πετρελαίου των Κούρδων.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχάνι την Τετάρτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω μέτρα εναντίον του βορείου Ιράκ και οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να συνεργαστούν ενάντια στην προσπάθεια ανεξαρτησίας.
Οι Κούρδοι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εθνική ομάδα της περιοχής, που διασπείρεται σε ολόκληρο το Ιράν, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ. Όλοι αυτοί αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε κινήσεις προς ένα κουρδικό κράτος, αλλά οι Κούρδοι οικοδομούν ισχυρούς διεθνείς δεσμούς.

Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε νέο άνοιγμα συνόρων με το Ιράκ!
Η Τουρκία θέλει να ανοίξει ένα νέο συνοριακό πέρασμα με το Ιράκ, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, μετά το κλείσιμο του υπάρχοντος συνοριακού περάσματος ως αντίδραση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
«Προτείναμε στη Βαγδάτη το άνοιγμα της νέας πύλης Οβάκιοϊ, δυτικά της πύλης Χαμπούρ που χρησιμοποιείται τώρα, και αναμένουμε την υποστήριξή της. Θα είμαστε ευτυχείς να συζητήσουμε το θέμα αυτό με τον (ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ) αλ-Αμπάντι», δήλωσε ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως έχει ξεκινήσει η εργασία για τον καθορισμό της ημερομηνίας κατά την οποία θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη.
Ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ σε θέματα οικονομίας, άμυνας, ασφαλείας και σε πολιτικά θέματα.
militaire