15.10.17

Αμεση ανάλυση: Στο Σικάγο ολοκληρώθηκε η στροφή στον ρεαλισμό


Υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών στο Σικάγο που εξετάζουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στην Ελλάδα, έχουν εκπλαγεί από τη διαφορετική εικόνα που προβάλλει και τη ρητορική που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Η πολιτική ενηλικίωση και η μεταστροφή προς τον ρεαλισμό παίρνει πλέον στέρεα μορφή στη Μέκκα του καπιταλισμού, την Αμερική.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ένας φιλικός προς τις ιδιωτικές επενδύσεις κεντροαριστερός πολιτικός και προβάλλει το αφήγημα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση μέσα από μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και το οποίο δεν θα παρουσιάζει τις διαστρεβλώσεις του παρελθόντος.
Διαβεβαίωσε ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι υπάρχει πλέον στη χώρα ξεκάθαρη βούληση αλλά και πολιτική σταθερότητα, στοιχεία που παρέχουν ασφάλεια στους επενδυτές.
Στο Σικάγο ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε ήδη με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate, τις αερομεταφορές. Σήμερα θα συναντηθεί και με ιδιοκτήτες κινηματογραφικών στούντιο οι οποίοι, ακούω ότι εμφανίζονται έτοιμοι να έρθουν στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με μια πιο ευφυή προσέγγιση και πρόθεση συνεργασίας - παραχώρηση κάποιων ολυμπιακών εγκαταστάσεων; - θα μπορούσαμε να σταματήσουμε να χάνουμε τόσες παραγωγές σε άλλες γειτονικές χώρες.
Δήλωσε υπέρμαχος των ξένων επενδύσεων και υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική task force για την προσέλκυσή τους της οποίας είναι ο ίδιος επικεφαλής.
Προς το παρόν σε επίπεδο ρητορικής - μένει να το αποδείξει και στην πράξη - ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στην Αμερική ότι απομακρύνεται από το αντιπαραγωγικό φλερτ με τον κρατισμό που φόβιζε τους ξένους επενδυτές, περιοριζόμενος να επισημάνει ότι για να προχωρούν οι επενδύσεις, πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που, όπως είπε, συχνά δεν υπήρχε κατά στο παρελθόν. Οπως τόνισε, «η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή».
Το νέο αφήγημα είναι "ναι στην ελευθερη οικονομία, αλλά με κανόνες και κοινωνική συναίνεση". Αν στη συνταγή προστεθούν η μείωση των φόρων και κυρίως των απαγορευτικά υψηλών εισφορών, η χώρα θα έχει αφήσει πίσω τις επικίνδυνες αυταπάτες και θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είτε βρίσκεται στην εξουσία η Κεντροαριστερά είτε η Κεντροδεξιά.
Αφού αποκατασταθεί η κανονικότητα, θα ακολουθήσει η συζήτηση για το ποιός είναι σε θέσει να διαχειρισθεί καλύτερα την οικονομία. Αυτό άλλωστε θα είναι το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Ο πρωθυπουργός, εξηρε τον ρόλο και την προσφορά της ομογένειας την οποία χαρακτήρισε ως τη βάση πάνω στην οποία έχουν δομηθεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Μαλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter ανεφερε ότι «η Ομογένεια είναι ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ και ο πιο σημαντικός πρεσβευτής της χώρας μας». Πρέπει να την αξιοποιήσει. Σε αυτόν εναπόκειται οι επαφές των ημερών αυτων στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, να αποφέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα για τη χώρα.
 kathimerini