11.10.17

Γιατί ο Δαβάκης ζήτησε στη Βουλή τις συμβάσεις πώλησης στρατιωτικού υλικού;


Την περίφημη υπόθεση πώλησης των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι στοχεύει να διαλευκάνει ο πρώην υφυπουργός Άμυνας θανάσης Δαβάκης, με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καλώντας τον Πάνο Καμμένο να καταθέσει τις συμβάσεις.

Η υπόθεση επρόκειτο να κλείσει τις προηγούμενες ημέρες, αλλά μαθαίνουμε ότι υπήρξαν επιπλοκές. ορθώς λοιπόν ο κ. Δαβάκης ζητά την ενημέρωση, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια σε ένα θέμα που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς υπήρξαν διάφοροι ψίθυροι σε διαδρόμους για αυτή την υπόθεση.Η ανακοίνωση Δαβάκη

Το θέμα του ύψους των εσόδων από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, κ. Πάνο Καμμένο. Μετά την κατάθεση της Ερώτησης, ο κ. Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Ως γνωστόν, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πώληση, ανταλλαγή ή μίσθωση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού. Τα έσοδα από αυτήν τη διαδικασία διατίθενται υποχρεωτικώς για την κάλυψη εξοπλιστικών αναγκών του εκάστοτε Γενικού Επιτελείου από το οποίο προέρχεται το αξιοποιούμενο υλικό.
Με δεδομένη, λοιπόν, την προοπτική της αξιοποίησης του μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού για την κάλυψη τρεχόντων εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες ο κ. υπουργός έχει μέχρι σήμερα προβεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης πλεονασματικού υλικού και το ύψος των εσόδων που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
Τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΘΕΜΑ:
Έσοδα από αξιοποίηση επιχειρησιακά μη αναγκαίου υλικού

Το άρθρο 107 του Ν. 3978/2011, έτσι όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του Ν. 4407/2016, δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πώληση, ανταλλαγή ή μίσθωση επιχειρησιακά μη αναγκαίου στρατιωτικού υλικού. Επιπροσθέτως, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πλέον του ανώτατου ορίου των πιστώσεών του και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του Γενικού Επιτελείου στο οποίο ανήκει ο εν λόγω εξοπλισμός.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψη την ενδεχόμενη συνεισφορά της αξιοποίησης του μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού στην κάλυψη τρεχόντων εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες ο κ. υπουργός έχει μέχρι σήμερα προβεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης πλεονασματικού υλικού και το ύψος των εσόδων που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

Πόσες συμβάσεις αξιοποίησης μη επιχειρησιακά αναγκαίου υλικού βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαδικασία σύναψης:
  • με διακρατικές συμφωνίες,
  • βάσει ειδικών διαδικαστικών κανόνων διεθνών οργανισμών,
  • με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό,
  • με κλειστό πλειοδοτικό διαγωνισμό,
  • με διαπραγμάτευση με προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης ή
  • με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης
Πόσες συμβάσεις έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί; Ποιο το συνολικό ύψος των σχετικών εσόδων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

Για κάθε μία από τις ανωτέρω συμβάσεις (ολοκληρωμένες και υπό σύναψη), τι ημερομηνία φέρει η απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.ΓΕ.) με την οποία το σχετικό υπό αξιοποίηση υλικό χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίο;

Ο Ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

armyvoice.gr