10.10.17

Μετά την αναγνώριση του «Κουρδιστάν» από την Ρωσία ο Ρ.Τ.Ερντογάν «δίνει» την Κριμαία στην Ουκρανία


Ο Ρ.Τ.Ερντογάν σε μια νέα περίοδο «νεύρων» που προφανώς και δεν μπορεί να ελέγξει μετά τις ΗΠΑ στρέφεται και κατά του μόνου συμμάχου που διαθέτει αυτή την στιγμή, της Μόσχας καθώς κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία»

Είπε μάλιστα κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα
Μετά την ανάκτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, Κίεβο και Μόσχα βρίσκονται σε συνεχόμενες προστριβές ενώ «αγκάθι» αποτελεί και η αυτονόμηση των ρωσόφωνων κατοίκων στην Ανατολική Ουκρανία κατόπιν ενός αιματηρού πολέμου το 2014.
Μάλιστα ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας (που είναι εθνικά Τούρκοι) και ευχαρίστησε το Κίεβο που υποστηρίζει τα δικαιώματά τους!
Η δήλωση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς ήταν απάντηση στις ρωσικές ανακοινώσεις περί συνεργασίας με το ιρακινό «Κουρδιστάν» στον τομέα της ενέργειας. Η Rosneft έχει υπογράψει συμφωνίες 4 δισ. δολαρίων με τους Κούρδους.
H μέχρι πρότινος αρνητική στην δημιουργία ενός «Κουρδιστάν», Ρωσία, πραγματοποιεί μια «στροφή» 180 μοιρών και πλέον αποδέχεται την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους
Ο υπουργός ενέργειας Α.Νόβακ είπε πριν λιγες ημέρες ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την περιοχή του Κουρδιστάν και θα διατηρήσει τις επιχειρήσεις της κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να αποτραβήξει τις επενδύσεις στις κουρδικές περιοχές του Κιρκούκ και της Μοσούλης»
Ρωτήθηκε μάλιστα εάν το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτμβρίου θα επηρεάσει τις σχέσειςτης Ρωσίας με την περιοχή.
Στό ίδιο πνεύμα ο CEO της Rosneft δήλωσε πως «Βλέπουμε ένα λαμπρό μέλλον με το Κουρδιστάν. Καμία πλευρά δεν μπορεί να εμποδίσει τις εργασίες μας.»
Ο CEO της Rosneft Ιγκόρ Ιβάνοβιτς Σετσίν μιλώντας στην Rudaw, ανέφερε πως είναι έτοιμοι για να αρχίσουν στην πράξη εργασίες στο Κουρδιστάν.
Όταν τον ρώτησαν «Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τα σχέδια σας στο Κουρδιστάν;», ο Σέτσιν απάντησε λέγοντας πως «Καμία πλευρά δεν μπορεί να εμποδίσει τις εργασίες μας»!
Ο Σέτσιν ανέφερε πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Φυσικών Πόρων του Κουρδιστάν και συνέχισε λέγοντας : «Βλέπουμε ένα λαμπρό μέλλον με το Κουρδιστάν, οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε τις εργασίες. Εκεί εργαζόμαστε. Όταν εφαρμοστούν τα σχέδια μας, οι δουλειές μας θα πάρουν τον δρόμο τους. Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο»
Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, οι μεγάλες πετρελαϊκές δεν δρουν μόνες τους αλλά αποτελούν τα μακριά γεωπολιτικά «χέρια» των χωρών προέλευσής τους.
Έτσι όταν ανφερόμαστε στην Exxon Mobil στην ουσία αναφερόμαστε στις ΗΠΑ. Η γαλλική TOTAL είναι στην πραγματικότητα η ίδια η Γαλλία. Το ίδιο ισχύει με την κρατική άλλωστε, ρωσική Rosneft.
Σημειώνεται ότι ήδη Τουρκία και Ιράν έχουν αποκλείσει τις μεταφορές του κουρδικού πετρελαίου από τις επικράτειές τους.
Είναι σαφές ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν ήθελε να «πονέσει» την Ρωσία σε κάτι που την ενοχλεί πολύ και αυτό είναι η ρωσική Κριμαία.
Επίσης προσπαθεί να ασκήσει πίεση στο να επιτρέψει η Μόσχα την συμπαραγωγή του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος S-400 ώστε να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία, κάτι που οι Ρώσοι αρνούνται.
Χθες ο Τσαβούσογλου «απείλησε» ότι θα μπορούσε η Άγκυρα να μην αγοράσει τελικώς το σύστημα. Όμως αυτό κρίνεται ως μη σοβαρό καθώς οι Τούρκοι ήδη έχουν δώσει προκαταβολή
Συνεπώς ο μόνος μοχλός πίεσης είναι η εναντίωση σε περιοχές άμεσου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
pronews
_________________________
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ΗΠΑ ανέχονται ένα πνευματικά καθυστερημένο αιμοσταγή αρχιφασίστα, να τους βρίζει, να τους απειλεί, να τους δέρνει μέσα στη χώρα τους, να τους χορεύει στο ταψί, να αγοράζει ό,τι θέλει και από όπου θέλει, να επιτίθεται σε όποιο κράτος θέλει ανενόχλητος, να σκοτώνει Αμερικανούς στρατιώτες και γενικά να "βόσκει" ανενόχλητος στο γεωπολιτικό χώρο!
Δεν υπάρχει κάποιος να τσακίσει και αυτόν και τη βρωμερή του χώρα, ώστε να μη μπορέσει να σηκώσει κεφάλι τα επόμενα 100 χρόνια;
Juan