19.10.17

Οι λαθρέμποροι τσιγάρων τώρα και διακινητές μεταναστών


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 24ωρο υπό την εποπτεία της υπηρεσίας καταπολέμησης της μαφίας της Ιταλίας, έπειτα από εντάλματα τα οποία εκδόθηκαν, για την εξάρθρωση ενός κυκλώματος το οποίο διακινούσε μετανάστες στην Αδριατική. Συγκεκριμένα στο κύκλωμα συμμετείχαν λαθρέμποροι τσιγάρων από την Αλβανία, με συνεργάτες Έλληνες, Ιταλούς και άτομα από το Μαυροβούνιο (Μοντενέγκρο).


Όπως αποδείχθηκε, οι πρώτοι κανόνιζαν τα σκάφη και τα πλοιάρια μεταφοράς, ενώ οι Έλληνες και οι Ιταλοί είχαν αναλάβει τη διακίνηση των μεταναστών. 

Στις έρευνες πριν πραγματοποιηθεί η διεθνής επιχείρηση συνέδραμε η Ελληνική Ακτοφυλακή, και το τμήμα κατά εγκλημάτων της αστυνομίας του Μοντενέγκρο. Συμμετείχαν επίσης και οι Αρχές της Αλβανίας. Όλες οι υπηρεσίες είχαν στοιχεία πως από το 2014 το κύκλωμα είχε καταφέρει να περάσει πολλούς μετανάστες , κυρίως Σύρους, Σομαλούς και Ιρακινούς από την Τουρκία προς της Ιταλία μέσω και της Ελλάδας.

Aπό τις παρακολουθήσεις
Aπό τις παρακολουθήσεις


Όπως προέκυψε μάλιστα από τις έρευνες ζητούσαν 4.500 ευρώ το κεφάλι, προκειμένου οι μετανάστες να έχουν τελικό προορισμό το Μπρίντιζι αλλά και στο Σαλέντο στη νότια Ιταλία. Η διαδρομή που ακολουθούσαν ήταν συγκεκριμένη. Περνούσαν από την Τουρκία και τους έκρυβαν για λίγο διάστημα στην Αθήνα. Εκεί το κύκλωμα οργάνωνε το υπόλοιπο ταξίδι σε ταχύπλοα. Στη συνέχεια με τα σκάφη τους πέρναγαν στις ακτές του Σαλέντο στη νότια Ιταλία.

Από τις παρακολουθήσεις
Από τις παρακολουθήσεις


Tα συνολικά τα άτομα που εμπλέκονται είναι 26, όλοι τους Ιταλοί, Έλληνες και ΑλβανοίΣχετικά με τα κέρδη του εγκληματικού δικτύου προέκυψε πως ο κάθε οδηγός σκάφους έπαιρνε 10.000 ευρώ, ενώ τα ταχύπλοα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά στη συνέχεια τα πούλαγαν σε εταιρείες και ιδιώτες. 

Από την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα, όλα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος. Συγκεκριμένα 6 Ιταλοί από το Μπρίντεζι (νότια Ιταλία) και ένας Έλληνας.

Η εισαγγελία της Ιταλίας αναφέρει πως τα συνολικά τα άτομα που εμπλέκονται είναι τουλάχιστον 26,όλοι τους Ιταλοί, Έλληνες και Αλβανοί.

Τα μέλη του κυκλώματος που εμπλέκονται
Τα μέλη του κυκλώματος που εμπλέκονται


Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η εγκληματική αυτή δομή είχε συνεργούς έξι άτομα τα οποία ήταν μόνιμα εγκατεστημένα στην Ελλάδα αλλά και στην Αλβανία τα οποία θα αναζητηθούν.


zougla gr