15.10.17

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ. ΑΣ. ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας του Μ. Ζαφειρόπουλου - Ποιο το στοιχείο «κλειδί» (φωτό, βίντεο)

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ. ΑΣ. βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο από το οποίο έγινε η κλήση στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης προκειμένου οι στυγεροί εκτελεστές να κλείσουν το μοιραίο ραντεβού με τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο στο γραφείο του.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες λένε ότι οι έρευνες δεν έχουν δώσει τα αναμενόμενα στοιχεία και οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πιθανότατα οι δολοφόνοι το απενεργοποίησαν μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης και έτσι πλέον ψάχνουν στη «μνήμη» των κινήσεων που έγιναν προκειμένου να αγγίξουν τους δράστες. 
Μάλιστα, ψάχνουν μέσω ειδικού λογισμικού τις κλήσεις που έγιναν από και προς περίεργα τηλέφωνα τα επόμενα δέκα λεπτά από τη δολοφονία του 52χρονου δικηγόρου από την κεραία που καλύπτει τη Νεάπολη Εξαρχείων έτσι ώστε να χαρτογραφήσουν τους συνεργούς και το δρομολόγιο των δολοφόνων.    
Το θρίλερ της δολοφονίας του 52χρονου δικηγόρου αναμένεται να κρατήσει καιρό, καθώς γίνεται ολοένα και περισσότερο ξεκάθαρο ότι, αν και δεν έχουν να κάνουν με συμβόλαιο θανάτου, άλλοι είναι οι φυσικοί και άλλοι οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος. Οι αστυνομικοί οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι μια επιχείρηση εκβίασης και εκφοβισμού του γνωστού δικηγόρου κατέληξε σε τραγωδία. 
Το μεγάλο ερώτημα που καλούνται να λύσουν οι αρχές είναι για ποιον δούλευαν οι δύο αλλοδαποί, μέσω ποιού δικτύου στρατολογήθηκαν και τι συνέβη τα μοιραία λεπτά που έμειναν μόνοι τους στο γραφείο με τον Ζαφειροπουλο και οδήγησε τον έναν από αυτούς να σηκωθεί όρθιος, να βγάλει το όπλο και να πατήσει τη σκανδάλη. 
Περιμένουν τα αποτελέσματα
Η βαλλιστική εξέταση στη σφαίρα που έκοψε το νήμα της ζωής του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τα πρώτα αποτελέσματα στην ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι λεπτομέρειες μέσα από την κατάθεση του 32χρονου συνεργάτη και, τέλος, η ανάλυση των εικόνων από τις κάμερες των γύρω καταστημάτων και της διαχείρισης κυκλοφορίας αποτελούν τα επιπλέον σημεία, στα οποία επικεντρώνονται οι αξιωματικοί της Ασφάλειας για την εξιχνίαση της υπόθεσης. 
Οι ιδιόχειρες σημειώσεις του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Ασφάλειας, καθώς, αν τα όσα υποστήριζαν οι υποτιθέμενοι πελάτες είναι αληθινά, τότε τα χαρτιά του δολοφονηθέντος είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει το δρόμο των ερευνών. Με απλά λόγια, οι σημειώσεις δείχνουν τους ηθικούς αυτουργούς. 
Κοντά στην ταυτοποίηση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έχουν σχεδόν ταυτοποιήσει τους δύο δολοφόνους χωρίς όμως να έχουν στα χέρια τους αδιάσειστα στοιχεία γα να τους δέσουν «σε μια κόλλα χαρτί». Παράλληλα, ένα ενδεχόμενο που προβληματίζει είναι, μετά τη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση, οι δύο δολοφόνοι να προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα, φοβούμενοι ότι ο κλοιός έχει σφίξει επικίνδυνα γύρω τους. 
Για το λόγο αυτό οι Αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να «σκιαγραφήσουν» μέσα από τις περιγραφές και τις καταθέσεις του 32χρονου συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα, τα πρόσωπα των εκτελεστών, να τα ταυτοποιήσουν και να στείλουν σήματα στις υπηρεσίες συνόρων, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, για να μπλοκάρουν την απόδρασή τους. 
Το περιστατικό
Τα πρώτα ευρήματα των αστυνομικών αναφέρουν πως οι δράστες είχαν επικοινωνήσει με τον ίδιο τον ποινικολόγο το πρωί της Πέμπτης και έκλεισαν μαζί του ένα ραντεβού για τις 18.30 της ίδιας μέρας. Λίγο μετά τις 18.30, εκμεταλλευόμενοι τη… στημένη ληστεία που επικαλέστηκαν και έκλεισαν το ραντεβού, πέρασαν το κατώφλι του γραφείου του, αφού χτύπησαν το κουδούνι και η πόρτα άνοιξε με το πάτημα του μπουτόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πως την ώρα που του έλεγαν για την υπόθεση του υποτιθέμενου συγγενή τους για τον οποίο ανέφεραν πως κρατείται στη ΓΑΔΑ και ο γνωστός ποινικολόγος κρατούσε σημειώσεις μαζί με το συνεργάτη του, η κουβέντα τους διεκόπη καθώς χτύπησε το τηλέφωνο το οποίο πήγε να σηκώσει ο 32χρονος άνδρας.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε εκείνο το χρονικό σημείο, αφού είχαν περάσει 15 λεπτά κουβέντας των τεσσάρων, οι δύο δράστες άρπαξαν την ευκαιρία και «πέταξαν» στο τραπέζι της… κουβέντας που είχαν με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο μία άλλη υπόθεση προσωπικού ή επαγγελματικού χαρακτήρα, που ήταν στην πραγματική στόχευσή τους από την αρχή, με σκοπό να τον πιέσουν και να τον φοβίσουν. Σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν οι αστυνομικοί έως σήμερα, οι δύο δράστες δεν δίστασαν να δείξουν τα όπλα τους στο δικηγόρο για να υποκύψει σε όποιες απαιτήσεις τυχόν είχαν.
Ακόμη, θεωρείται από τις αρχές πως η δολοφονική επίθεση είναι αρκετά πιθανό να προέκυψε «αυθόρμητα» λόγω διαφωνίας που μπορεί να εμφανίστηκε στη συζήτηση των τριών ή λόγω της άρνησης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να υλοποιήσει τα τυχόν αιτήματα που μπορεί να του παρουσίασαν οι δύο δράστες.
Αλλαγή… ρότας
Το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής τους στο χώρο, η συζήτηση με το θύμα, όπως επίσης και τα αρκετά λάθη που έχουν κάνει οι δράστες της δολοφονίας, καθώς άφησαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που «ξεθωριάζουν» το ενδεχόμενο του «συμβολαίου θανάτου» και της προμελετημένης δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Το συγκεκριμένο σενάριο εκ πρώτης όψεως φάνταζε αρκετά πιθανό, ωστόσο έχει αρχίσει και απομακρύνεται. Οι αρχές, από την πρώτη στιγμή, πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με το εάν η υπόθεση αφορούσε στους ίδιους τους δράστες ή αν λειτουργούσαν για λογαριασμό κάποιου τρίτου προσώπου που τους «εξουσιοδότησε» για τη θανατηφόρα «επίσκεψη» στο γραφείο επί της οδού Ασκληπιού.
Οι δύο άνδρες έδωσαν στοιχεία τα οποία φέρεται να ανήκουν σε αλλοδαπούς ή ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, γεγονός που εξηγεί και τα «σπαστά» ελληνικά, ωστόσο ερευνάται αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο συνεργάτης
Σημαντική για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι και η κατάθεση του συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος ανέφερε στις Αρχές πως άκουσε τον πυροβολισμό και μετά είδε τους δράστες να αποχωρούν. «Ακουσα έναν πυροβολισμό. Αμέσως τους είδα να περνούν από μπροστά μου. Κρατούσαν και οι δύο όπλα στα χέρια. Πήγα στο γραφείο του Μιχάλη. Τον είδα μέσα στα αίματα και ειδοποίησα την Αστυνομία», φέρεται να κατάθεσε στις αρχές ο 32χρονος, που ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε εν ζωή το γνωστό ποινικολόγο.
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, δεν είχε δει ξανά τους δράστες και αντίστοιχη εντύπωση φέρεται να του έδωσε και ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος λίγο πριν από τη δολοφονία του.
Ο συνεργάτης του δικηγόρου περιέγραψε στις αρχές και τα χαρακτηριστικά των δραστών με όσες λεπτομέρειες μπορούσε να θυμηθεί, αφού πρώτα ξεπέρασε το σοκ από τη δολοφονία του δικηγόρου, τον οποίο άφησε μόνο του με τους δύο άνδρες στην αίθουσα συσκέψεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος δράστης είναι ηλικίας 30-40 ετών, ύψους 1,80 μ. περίπου, αδύνατος, μελαχρινός, αξύριστος (δύο ημερών), με κοντά σκούρα μαλλιά και πιθανότατα φορούσε τζιν παντελόνι χρώματος μπλε και ένα άσπρο λευκό και λεπτό μπουφάν. Αναφορικά με το δεύτερο δράστη, εκείνος είναι ηλικίας 27-40 ετών, έχει ύψος περίπου 1,60-1,70 μ. και είναι αδύνατος, με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξυρισμένος, με κοντά σκούρα μαλλιά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως φορούσε μία κοντομάνικη μπλούζα, πιθανότατα χρώματος μπεζ. Η πλήρης περιγραφή των εκτελεστών πρόκειται να βοηθήσει στον εντοπισμό τους, με τους αρμόδιους αξιωματικούς, που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, να έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή συναδέλφων τους από άλλες υπηρεσίες εντοπισμού ατόμων.
Σκανάρουν σημειώσεις, τηλέφωνα, υπολογιστές και κάμερες ασφαλείας
«Φως» στην υπόθεση πρόκειται να ρίξουν και οι σημειώσεις του γνωστού ποινικολόγου και του συνεργάτη του, οι οποίοι κατέγραφαν όλες τις λεπτομέρειες της «υπόθεσης», που χρησιμοποίησαν προσχηματικά για να κλείσουν ραντεβού οι δύο άνδρες με το δικηγόρο με σκοπό στη συνέχεια να εμφανίσουν τον πραγματικό λόγο του φονικού, όπως εξελίχθηκε, ραντεβού. Οι αστυνομικοί θεωρούν πως οι σημειώσεις που εντοπίστηκαν μετά την ανθρωποκτονία στον τόπο του εγκλήματος πρόκειται να βοηθήσουν σημαντικά προκειμένου να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι και να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τους δύο δράστες.
Οι αρχές αναμένεται επίσης να ερευνήσουν αρκετά προσεκτικά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του θύματος, όπως και όλες τις επικοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή το διάστημα που έγινε η δολοφονία. Αντίστοιχη «σάρωση» θα πραγματοποιήσουν στους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ενώ την ίδια ώρα οι αστυνομικοί εξακολουθούν να αναζητούν νέο οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, πριν και μετά τη δολοφονία του άτυχου δικηγόρου.
Ο δολοφόνος ήξερε ακριβώς πού να πυροβολήσει
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιατροδικαστής, Γιώργος Ντιλέρνια, ο δράστης ήξερε ακριβώς το σημείο στο οποίο έπρεπε να πυροβολήσει. «Είναι τυφλό τραύμα θώρακος διά βολίδος πυροβόλου όπλου προκληθέν με συνοδές κακώσεις αριστερού ημιθωρακίου και αριστερής άνω κοιλιακής χώρας – ανθρωποκτονία. Δηλαδή, του πήρε πύλες αριστερού πνεύμονος όπου του έκανε μεγάλη αιμορραγία εκεί, αιμοθώρακα, τρώση διαμπερή του αριστερού κάτω πνευμονικού λοβού και του πολτοποίησε ένα μέρος του συκωτιού και του προκάλεσε αιμορραγία στην αριστερή άνω κοιλιακή χώρα. Οπως καταλαβαίνετε, ο δολοφόνος ήξερε ακριβώς σε ποιο σημείο του σώματος έπρεπε να πυροβολήσει», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Κανένας κάλυκας
Οι αστυνομικοί πάντως δεν εντόπισαν κατά τις πρώτες έρευνες στο σημείο της δολοφονίας τον κάλυκα. Οπως εκτιμάται, είτε χρησιμοποιήθηκε περίστροφο είτε οι δράστες είχαν χρόνο να μαζέψουν τη βολίδα και να φύγουν. Πάντως, όπως προέκυψε από την εξέταση του ιατροδικαστή, η βολή φέρεται να έχει γίνει από απόσταση 1-1,5 μέτρου, με το θύμα ενδεχομένως να έχει επιχειρήσει να προστατευθεί στρέφοντας πλάγια το κορμί του.
Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος πυροβολήθηκε στη δεξιά θωρακική χώρα, με πύλη εισόδου του τραύματος 0,7-0,8 χιλιοστά, εύρημα που παραπέμπει σε βολίδα όπλου μικρού διαμετρήματος και ενδεχομένως ανατολικής προέλευσης.
Ακόμη ένα ερωτηματικό για τις αρχές είναι εάν υπάρχουν κίνητρα προερχόμενα από το κοινωνικό και προσωπικό περιβάλλον του δικηγόρου, γεγονός το οποίο δεν έχει αποκλειστεί προς το παρόν και εξετάζεται.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε αναλάβει την περασμένη άνοιξη την υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση των ληστών των χρηματοκιβωτίων, ο οποίος ήταν ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση.
Ο συγκεκριμένος τότε εμπλεκόμενος ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος που δεν προφυλακίστηκε. Οι αστυνομικοί, ερευνώντας παλιότερες υποθέσεις του δικηγόρου, εξετάζουν το ενδεχόμενο αν αυτή η περίπτωση συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με την υπόθεση της δολοφονίας του, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κανέναν «συνδετικό» στοιχείο.
pronews