20.10.17

Λάβαρο με τον Οτσαλάν ύψωσαν οι Κούρδοι στη Ράκα- Έξαλλος ο Ερντογάν τα βάζει με τις ΗΠΑ


Ένα τεράστιο λάβαρο με την εικόνα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), υψώθηκε στο κέντρο της συριακής πόλης Ράκας από τις κουρδικές δυνάμεις που φέρουν τη στήριξη των ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας που τόνισε ότι η κίνηση θα βλάψει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον.

Η σημαία με τον Οτσαλάν υψώθηκε την Πέμπτη σε μια εορταστική τελετή που σηματοδότησε την απελευθέρωση της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), της κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που φέρουν τη στήριξη των ΗΠΑ.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου της κουρδικής οργάνωσης της Συρίας, Κούρδισσες μαχήτριες ζητωκραύγαζαν με τους διοικητές του YPG: «Ζήτω ο Άπο!», όπως είναι επίσης γνωστός ο Οτσαλάν από τους υποστηρικτές του.
«Τι εξήγηση δίνουν οι ΗΠΑ για την αφίσα του Οτσαλάν στην Ράκα; Αυτός είναι ο τρόπος που συνεργάζονται μαζί μας στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν βρίσκεστε στο πλευρό μας ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν θα επιτρέπατε αυτό να συμβεί, αν βρισκόσασταν», συμπλήρωσε.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα όπλα που τροφοδοτήθηκαν σε μαχητικές οργανώσεις στη Συρία κατέληξαν στα χέρια μαχητών του PKK, απειλώντας την ασφάλεια της Τουρκίας.
«Αναρωτιέμαι τι περισσότερες αποδείξεις χρειάζονται οι ΗΠΑ για να δεχτούν ότι το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους στην έξοδό του από ένα τέμενος στην Κωνσταντινούπολη.
«Η ανάρτηση μιας εικόνας του τρομοκράτη ηγέτη του PKK βλάπτει πολύ σοβαρά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Με αυτή την κίνηση, οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται απλά με τρομοκράτες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Συρίας», σημείωσε ο Γιλντιρίμ.
Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι τρώνε τη μία σφαλιάρα πίσω από την άλλη, αλλά όσο αυθαδιάζουν οι σφαλιάρες θα είναι ακόμα πιο ισχυρές. Νομίζουν ότι με υστερίες πετυχαίνουν τίποτα προς όφελός τους; Περισσότερο κερδισμένοι ήταν την εποχή που έγλειφαν. Διότι η Δύση θέλει τον Τούρκο γλείφτη και ανατολίτη, όταν ο Τούρκος υψώνει κεφάλι, του τραβάνε ένα διαμελισμό και τον φέρνουν στα ίσια του.
Μάλλον πλησιάζει η ώρα που το χαλιφάτο του Ερντογάν θα γίνει… παζλ και έχουν χάσει την ψυχραιμία τους οι ημιπαράφρονες της Άγκυρας.
tribune