5.10.17

Πώς η ίδρυση του «Κουρδιστάν» θα φέρει τους υδρογονάνθρακες Μοσούλης, Κιρκούκ και Ντέιρ Εζόρ στο Ισραήλ

Στην εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων του Κιρκούκ και της Ντέιρ Εζόρ αποβλέπει το Ισραήλ με την δημιουργία του «Κουρδιστάν» όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της υποστήριξης που παρέχει το Τελ Αβίβ στην οικογένεια Μπαρζανί για την διεξαγωγή του πρόσφατου δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας των Κούρδων.

Έτσι το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι θα καταστεί εφικτή η διοχέτευση των πλούσιων κοιτασμάτων του Κιρκούκ αλλά και της συριακής Ντέιρ Εζόρ στο Ισραήλ.
Την έκεθεση την δημοσιεύει η τουρκική φιλοκυβερνητική yenisafak
Όπως είναι γνωστό οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές της Ντέιρ εζ Ζόρ της Συρίας και υποστηρίχθηκαν από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς τα μέγιστα τις προηγούμενες ημέρες για να πραμγατοποιηθεί η τρελή επέλασή τους προς την πόλη αυτή αποσπώντας σημαντικές δυνάμεις από την μάχη της Ράκκα
«Η κίνηση του δημοψηφίσματος του Μασούντ Μπαρζανί, αποσκοπούσε στην συρρίκνωση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και στον έλεγχο της τουρκμενικής πόλης Κιρκούκ. Το Κιρκούκ έχει μεταλλαχθεί δημογραφικά και συμμετείχε στο παράνομο δημοψήφισμα, ενώ το υποστηριζόμενο από τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς PYD που είναι παρακλάδι του PKK,  κατέλαβε την περιοχή του Ντέιρ εζ Ζόρ της Συρίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο στην έκεθεση τονίζεται ότι: «Η τρομοκρατική οργάνωση του PKK(εννοεί το PYD) στοχεύει να δημιουργήσει ένα (πετρελαϊκό) δρόμο στη νότια Συρία,  βάσει ενός χάρτη που έχει τραβηχτεί πριν από 83 χρόνια. Είναι το έργο ενός αγωγού που στοχεύει στη μεταφορά του πετρελαίου του Κιρκούκ στο λιμάνι της Χάιφα που είχε σχεδιασθεί στις 15 Σεπτεμβρίου του 1934 και η γραμμή αυτή ήταν ενεργή μέχρι το 1948, που την αναθεώρησει το Ισραήλ».
«Ο μόνος υποστηρικτής του Μπαρζανί, το Ισραήλ, σκοπεύει να κυριαρχήσει στα πετρέλαια του Κιρκούκ και της Συρίας. Το Ισραήλ θα εφαρμόσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησε στο παλαιστινιακό έδαφος επί χρόνια, τώρα στο βόρειο Ιράκ. Το έργο του «Μεγάλου Κουρδιστάν» θα γίνει το έργο του «Μεγάλου Ισραήλ».
Το Ισραήλ προσπαθεί να συμπεριλάβει τη Μοσούλη και το Κιρκούκ σε αυτό το έργο προκειμένου να υλοποιήσει τη μεταφορά του πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία στο λιμάνι της Χάιφας.
Οι οδοί μεταφοράς του ιρακινού πετρελαίου στη Μεσόγειο ανακατασκευάζονται και σε αυτές θα συμπεριληφθούν και τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας.»
Ο Ιρακινός πρωθπυουργός προειδοποίησε την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση να μην κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις των Peshmerga στις διαφιλονικούμενες βόρειες περιοχές του Kirkuk. 
Ο Haidar Al-Abadi κάλεσε για μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της κουρδικής περφερειακής διοίκησης στις αμφισβητούμενες περιοχές του Kirkuk υπό την ηγεσία της ομοσπονδιακής ηγεσίας της Βαγδάτης χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες
Ο Al-Abadi είπε: "Προειδοποιώ ότι οι ένοπλες κινητοποιήσεις στο Kirkuk, είναι επικίνδυνες. Η επιβολή ενός status quo με την βία είναι μη αποδεκτή»
Το Ιράκ είναι έτοιμο να αποδεχθεί ακόμα και ιρανική και τουρκική επέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί μια ίδρυση κουρδικού κράτους. 
Όπως είχαμε πει στο pronews.gr η συριακή σύγκρουση τελειώνει αλλά το «παιχνίδι» τώρα αρχίζει και είναι... too big
pronews