20.10.17

Ο Σταύρος Μάλας (ΑΚΕΛ) επαίνεσε τον Κοτζιά: «Ήταν ιστορική η παρέμβασή του»


Στην Αθήνα βρέθηκε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μάλας.
Σε γεύμα εργασίας που είχε με δημοσιογράφους στην Αθήνα και αφότου είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο Σταύρος Μάλας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και άσκησε σφοδρή αντιπολίτευση στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος όμως στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, εξήρε τον ρόλο του κάνοντας λόγο για «εξαιρετική συμβολή» και για «ιστορική παρέμβαση».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ιδέα του υπουργού Εξωτερικών για «μηχανισμό παρακολούθησης εφαρμογής της συμφωνίας», κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη επειδή δεν «κλείδωσε αυτές τις θέσεις».
Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διαπραγματευτεί «με διεκδικητικότητα, με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία, με μοναδική γνώμονα το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού», υποσχόμενος ότι «σε αυτή την προσπάθεια θα επιδιώξω -και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση- το συντονισμό και συνεννόηση με την Ελλάδα, με την κυβέρνηση και την πολιτική της ηγεσία».
Τόνισε επίσης ότι παρά την προκλητικότητα της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να έχει ξεκάθαρες και συνεπείς θέσεις στο Κυπριακό.
Η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης αποτελούν σημαντική στιγμή στην πορεία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού και «πρέπει να την αδράξουμε με περισσότερο ζήλο, αποφασιστικότητα και τόλμη», είπε ο Σταύρος Μάλας ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τον Νίκο Κοτζιά.
tribune