1.10.17

«Κοχλάζει» η Ισπανία: Πλήθος κόσμου στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης (φωτό, βίντεο)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ισπανία καθώς οι Καταλωνοί έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζουν ουρές μπροστά στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας τους από την κυβέρνηση της Μαδρίτης παρά την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν να κλείσει το κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα αν και δεκάδες από αυτά έχουν καταληφθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία δημοσκόπηση πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμαπαρουσιάζει στοιχεία ότι το 62% των ερωτηθέντων θα πήγαινε να ψηφίσει, εκ των οποίων 2,7 εκατ. ή το 93% θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας και 527.000 ή το 16% θα ψήφιζε κατά.
Την ίδια ώρα μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελώνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).
Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.
Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.
«Ζητούν να απαρνηθούμε τα δικαιώματα μας»
Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.
Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».
«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.
Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».
Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.
Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.
Χιλιάδες στους δρόμους
Περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η ένωση πολιτών Gure Esku Dago. Η Ένωση που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα. 
«Διατηρούμε σταθερά τη στράτευσή μας υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουμε», έγραψε στο Twitter η ένωση. Η ίδια ένωση είχε ήδη οργανώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σημαντική διαδήλωση του ίδιου τύπου στη Χώρα των Βάσκων, μια περιφέρεια όπου παραμένουν ισχυρά τα αυτονομιστικά αισθήματα.
Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…
Η αστυνομία της Καταλονίας πάντως πρόκειται να μεταβεί το αργότερο ως τις 07:00 (ώρα Ελλάδας) στα εκλογικά κέντρα για να ζητήσει από τους καταληψίες να τα εγκαταλείψουν και για να αποκλείσει την είσοδο σε αυτά.
Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.
Στους δρόμους και για την ενωμένη Ισπανία
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελόνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρώπης. Για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οι υποστηρικτές της οργάνωσαν στην Καταλονία.
«Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!», φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της Βαρκελόνης.
Μερικοί από αυτούς προστατεύονταν από μια ισχυρή νεροποντή με τη βοήθεια μιας μεγάλης σημαίας της Ισπανίας που είχαν απλώσει πάνω από τα κεφάλια σαν μουσαμά.
«Ο Πουτζεμόντ στη φυλακή», φώναζαν άλλοι για τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, που θέλει την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Οι αστυνομία έχει σφραγίσει χιλιάδες εκλογικά κέντρα
Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε πως, περισσότερα από τα μισά σχολεία έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία, η οποία θα απομακρύνει όποιους αποπειραθούν να ψηφίσουν.
Λιγότερα από το ένα δέκατο των σχολείων έχουν καταληφθεί ειρηνικά από γονείς. Ωστόσο, η αστυνομία θα επιτρέψει στους καταληψίες να βγουν απ’ αυτά, όμως κανείς δεν θα μπορεί να μπει. 
Τα υπό κατάληψη εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο είναι κυρίως σχολεία και σε μερικές περιπτώσεις πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σ’ αυτά βρίσκονται γονείς μαθητών με τα παιδιά τους.
«Έκοψαν» τηλέφωνα και ίντερνετ
Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης.
Και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα».
Αυτά υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό. 
Διχασμένη η Καταλονία
Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.
 Ειρηνικές καταλήψεις άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής (29.09.2017) σε δεκάδες σχολεία. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα.

Así despiden los vecinos que esperan para votar a los que han pernoctado en su interior.



pronews