15.10.17

Πεσμεργκά, νέοι, γέροι και γυναίκες πήραν τα όπλα στο Κιρκούκ και περίμεναν τους Ιρακινούς για μάχη


Με τα όπλα στα χέρια ξενύχτησαν οι κάτοικοι της πόλης του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, αναμένοντας μια πιθανή επίθεση από τις ιρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις.
Το Σάββατο οι Ιρακινοί παραστρατιωτικοί έδωσαν διορία στους Κούρδους Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν να παραδώσουν την πόλη του Κιρκούκ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Οι Κούρδοι δεν παρέδωσαν την πόλη.

Αντιθέτως όχι μόνο οι Πεσμεργκά, αλλά και οι κάτοικοι της, βγήκαν οπλισμένοι στους δρόμους δηλώνοντας αποφασισμένοι να πολεμήσουν τους Ιρακινούς.
Έξω από το Κιρκούκ, σε κάποια απόσταση, βρίσκονται οι ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι).
Οι Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι υποστηρίζονται, εξοπλίζονται και ενισχύονται από το Ιράν. Θεωρούνται όμως μέρος του ιρακινού στρατού.
Οι Χασχντ πολεμήσαν με σθένος το Ισλαμικό Κράτος, όταν ο τακτικός ιρακινός στρατός είχε καταρρεύσει, αλλά έχουν κατηγορηθεί για αγριότητες εις βάρος αιχμαλώτων και αλλοθρήσκων.
Το Κιρκούκ είναι μια πολυεθνική πόλη. Η πλειονότητα είναι Κούρδοι αλλά έχει σημαντικό ποσοστό Αράβων και Τουρκμένων.
Η πόλη του Κιρκούκ δεν συμπεριλαμβάνεται στα εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν. Όταν το 2014 το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στο Ιράκ και ο ιρακινός στρατός κατέρρευσε, οι Κούρδοι έσπευσαν να υπερασπιστούν την πόλη του Κιρκούκ από το Ισλαμικό Κράτος και την κράτησαν. Το Κιρκούκ κινδύνεψε αλλά τελικά δεν έπεσε στους τζιχαντιστές.
Το Κιρκούκ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα πετρέλαιά του. Η ιρακινή κυβέρνηση απαιτεί να επιστραφεί το Κιρκούκ υπό τον έλεγχό της αλλά οι Κούρδοι αρνούνται.
Να σημειωθεί ότι αξιώσεις στο Κιρκούκ προβάλλει και η Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι τουρκμενική πόλη.
Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή του Ιράκ, που η Τουρκία θεωρεί ομογενείς της.
Οι εικόνες που δημοσιεύουμε είναι από το ξενύχτι Σάββατο βράδυ προς Κυριακή των οπλισμένων κατοίκων του Κιρκούκ:
tribune