2.10.17

Να αντιμαχόμαστε κατά μέτωπο την άδικη δύναμη


              Του Στέλιου Παπαθεμελή*


Εισάγουμε το 74% των προϊόντων που καταναλώνουμε! Παράγουμε μόνο το 26%! Και αυτό δεν αφορά μόνο βιομηχανικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει για τα αγροτικά. Τα λέει μετά λόγου γνώσεως η πρόσφατη μελέτη ΠΣΕ-ΕΒΕΑ. Είμαστε αξιοθρήνητοι γιατί εξάγουμε φθηνά ακατέργαστα και εισάγουμε  ακριβά τυποποιημένα. Το ελληνικό παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εξάγεται στη μισή τιμή από αυτήν που το αγοράζει στη λιανική τιμή, τυποποιημένο επανεισαγόμενο ο Έλλην καταναλωτής. Περί τίνος πρόκειται; Οι Ιταλοί το τυποποιούν και καρπώνονται την υπεραξία. Από την πλευρά τους οι Έλληνες εξαγωγείς επιμένουν ότι με ορισμένες εφικτές μεταρρυθμίσεις οι εξαγωγές μας μπορούν να αυξηθούν κατά 16 δισ. ευρώ. Ουδείς τους ακούει…

Τελικά είμαστε η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που αυξήσαμε τους φόρους σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του διεθνούς Οργανισμού. Γεγονός που αναπόφευκτα υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά μας. Οι εγχώριοι αποδεικνύονται φορομπήχτες, οι εξωχώριοι επιβάλλουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2023 που μας αλυσσοδένουν, εκτός αν σπάσουμε τις αλυσσίδες. Όμως «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»(Κάλβος).
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης, αυτοσαρκαζόμενος, αποδίδει «εις ξένον γηράσαντα παρ’ ημίν»  την εξής περί Ελλάδος και Ελλήνων διδαχήν: «Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας»(Άπαντα Ε, σ.365).
Η Αίγυπτος μπορεί κατά Ροΐδην να είχε πληγή «τας οφθαλμίας», αλλά υπό τον Σίσι δεν θέλει στα πόδια της επ’ ουδενί λόγω την Άγκυρα. Γι’ αυτό ευνοεί την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα. Αλλά αργεί. Αργεί επικινδύνως, ενώ η Ελλάδα τελεί σε αθώα αναμονή. Κάτι κάντε να ταρακουνηθεί ο Αιγύπτιος… «Τω κρούοντι ανοιχθήσεται»(Λουκ. 11,10).
Εξ άλλου το Ισραήλ έχει σοβαρούς και αμετάκλητους λόγους να είναι απέναντι στον Ερντογάν: α) Απορρίπτει τον κραυγαλέο ηγεμονισμό του στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και δεν τον θέλει συμπαίκτη. β) απεχθάνεται την ισλαμιστική ταυτότητά του. γ) βλέπει στο υπό εκκόλαψη κουρδικό κράτος δυνητικό στρατηγικό του εταίρο.
Ξένοι, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί, οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι αποτέλεσμα μιας διαστροφικής εμμονής με την δημοσιονομική πειθαρχία, που δεν έχει περιορίσει μόνο τη ζήτηση στη Γερμανία, αλλά επέβαλε και μια δεκαετία λιτότητας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μια δεκαετία ήδη. Η συνέχειά της έπεται …
Ο Αντρέ Μαλρώ στα «Μετα-απομνημονεύματά» του, μας παραπέμπει στον Μαχάτμα Γκάντι που δηλώνει: «Έχω να πολεμήσω τρεις εχθρούς, τους Εγγλέζους [αποικιοκράτες], τους Ινδούς [αυτούς που δεν τον καταλάβαιναν] και τον εαυτό μου»[τον κίνδυνο να απογοητευτεί και να τα βροντήξει]. Όμως δεν υπέκυψε σε κανέναν από τους τρεις. Προχώρησε όρθιος και απροσκύνητος. Και νίκησε!
Όσο περισώζονταν η πίτα (= η κυβέρνηση) ολόκληρη και ο σκύλος (=οι ΑΝΕΛ)  ήταν χορτάτος, κανένα πρόβλημα στη συγκυβέρνηση. Και οι ΑΝΕΛ αγέρωχοι πλειοδοτούσαν σε πατριωτισμό και Ορθοδοξία! Τώρα που η αντιπολίτευση ομοθυμαδόν αποφάσισε να μην ψηφίζει νομοθετήματα, όταν οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ απέχουν,  οι τελευταίοι στην προτεραιότητά τους να διασώσουν την πίτα και να παραμείνουν χορτάτοι προσανατολίσθηκαν να ψηφίσουν και την κερκόπορτα Κοντονή για την λεγόμενη «Τουρκική Ένωση» Ξάνθης και την αλλαγή φύλου επί τη δηλώσει εφ’ απλού χάρτου και άνευ χαρτοσήμου. Τί θα δουν ακόμη τα μάτια μας σ’  αυτόν τον τόπο όπου άλλοτε ανθούσε η φαιδρά πορτοκαλέα;
Τα 50 σαπιοκάραβα – δεξαμενόπλοια, κατ’ εικόνα και ομοίωση αυτού της «Αγίας Ζώνης II» στο Σαρωνικό, που δεν τα ασφαλίζει κανείς λόγω της παλαιότητάς τους, κυκλοφορούν με ληγμένα (όπως το Lassea) ή πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και καθιστούν τον κόλπο της πρωτεύουσας απέραντο ναρκοπέδιο.
Το κακό ανά πάσα στιγμή μπορεί να δευτερώσει, τριτώσει κ.λ.π. Στο μέλλον καμία εξήγηση δεν θα είναι αξιόπιστη, ακόμη κι αν τότε οι πολιτικά και ποινικά υπεύθυνοι καθίσουν στο εδώλιο και καταδικαστούν στις ποινές που τους αξίζουν.
Το βρώμικο κύκλωμα  δεν έχει τελειωμό. Στο επίμαχο δεξαμενόπλοιο έχει επιβληθεί από το Τελωνείο Πειραιώς πρόστιμο 420.000 ευρώ για πράξη λαθρεμπορίας τον Σεπτέμβριο του 2016, η οποία «κουκουλώθηκε» από την γραφειοκρατία και ουδέποτε εισπράχθηκε. Όπως βεβαίως δεν πρόκειται να εισπραχθούν τα 420 εκατ. των δανείων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και πολλοί άλλοι, αν δανείζονταν όπως αυτοί, θα μπορούσαν να στήσουν κόμματα,  αλλά δεν διέπραξαν αυτήν την ατιμία.
Πνευματική ενδυνάμωση γεννά στον απογοητευμένο σύγχρονο Έλληνα η έκκληση του Β. Ουγκώ: «Να προσπαθούμε, να αντιστεκόμαστε, να επιμένουμε, να μην το βάζουμε κάτω, να είμαστε πιστοί στον εαυτό μας, να αντιπαλεύουμε σώμα με σώμα τη μοίρα, να εκπλήσσουμε την καταστροφή με την αφοβία που δείχνουμε μπρος της, να αντιμαχόμαστε κατά μέτωπο την άδικη δύναμη και να λοιδορούμε την κούφια νίκη, να στεκόμαστε ακλόνητοι, να βαστάμε ταμπούρι. Από τέτοιο παράδειγμα έχουν οι λαοί ανάγκη, τέτοιο φως πρέπει να τους ηλεκτρίζει»(Οι Άθλιοι, τ.III, βιβλ. α΄, 805, Καστανιώτης).